Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hodesylte

Hodesylte

Ingredienser

Til en sylte på ca. 1 kg trenger du:

  • 0,5 stk. svinehode
  • 0,5 kg bog av svin
  • 1,5 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ts gelatinpulver
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Sylte er det klassiske norske julepålegget. Fra gammelt av skulle hele grisen brukes, og i denne tradisjonelle sylta er det kjøtt fra hodet som brukes.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

Til en sylte på ca. 1 kg trenger du:

  • 0,5 stk. svinehode
  • 0,5 kg bog av svin
  • 1,5 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ts gelatinpulver

Slik gjør du

  1. Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) i 6-8 timer eller natten over.
  2. Legg hodet i en stor kjele og hell på kokende vann. La hode og bog trekke 2-2 1/2 time.
  3. Skjær opp hodet mens det er varmt. Skjœr av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjœr kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
  4. Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjœr til to sirkler av svoren og legg den ene i bunnen av bollen. 
  5. Bland sammen krydder og gelatinpulver i en skål. 
  6. Legg kjøtt og flesk lagvis i bollen og dryss finhakket svor svor og krydderblanding mellom hvert lag. Avslutt med svor på toppen. Nrett kledet stramt rundt sylta og surr bommullshyssing stramt rundt hele sylta i jevnt mønster.
  7. Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i ca. 1 time. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølt. Den kan oppbevares i svak saltlake (oppbevaringslake).

 

Skal du fryse sylta er det en fordel å fryse den rå og heller trekke den etter opptining. La den ligge i en form eller et klede, slik at den ikke mister fasongen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Lammerull og ribbesylte

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.7088, server:MP-PRD-WEB15 02.12.2023 16:08:38