Hodesylte

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Sylte er det klassiske norske julepålegget. Fra gammelt av skulle hele grisen brukes, og i denne tradisjonelle sylta er det kjøtt fra hodet som brukes.

Ingredienser

Til en sylte på ca. 1 kg trenger du:

  • ½ stk svinehode
  • ½ kg bog av svin
  • ss salt
  • 1 ts pepper
  • ½ ts malt nellik
  • ½ ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ts gelatinpulver

Slik gjør du

  1. Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) i 6-8 timer eller natten over.
  2. Legg hodet i en stor kjele og hell på kokende vann. La hode og bog trekke 2-2 1/2 time.
  3. Skjær opp hodet mens det er varmt. Skjœr av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjœr kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
  4. Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjœr til to sirkler av svoren og legg den ene i bunnen av bollen. 
  5. Bland sammen krydder og gelatinpulver i en skål. 
  6. Legg kjøtt og flesk lagvis i bollen og dryss finhakket svor svor og krydderblanding mellom hvert lag. Avslutt med svor på toppen. Nrett kledet stramt rundt sylta og surr bommullshyssing stramt rundt hele sylta i jevnt mønster.
  7. Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i ca. 1 time. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølt. Den kan oppbevares i svak saltlake (oppbevaringslake).

 

Skal du fryse sylta er det en fordel å fryse den rå og heller trekke den etter opptining. La den ligge i en form eller et klede, slik at den ikke mister fasongen.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.