Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lucia (VisitSweden)

Lucia og lussekatter

De inneholder verdens dyreste krydder og er obligatoriske når den hellige Lucia skal feires. Det handler om lussekatter og ekte safran. 13. desember er det tid for førjulstidens hyggeligste feiring: Luciadagen. 


Foto:
 
VisitSweden

Hvor mange jenter har ikke drømt om å være Lucia og skride inn til vakker englesang med lysekrone i håret og skinnende lys? Luciadagen er blitt feiret i Sverige siden 1800 tallet, men hvem symboliserer denne vakre lussebruden som godt fulgt av svenner og terner sprer lys og glede på en av årets mørkeste dager?

Tradisjonen med lussebrud og lussekatter stammer fra Sverige som har feiret Luciadagen siden 1800 tallet. 

En tragisk skjebne

Historien om Lucia handler om en velbemidlet romersk jomfru som ba Gud gjøre hennes dødssyke mor frisk. Som takk for at hennes bønner ble hørt, skjenket hun sin formue til byens fattige.

Dette skulle vise seg å bli hennes eget endelikt: Lucia led martyrdøden den 13. desember år 304, anklaget for lovbrudd og å ha overtalt sin mor til å gi bort medgiften til de fattige. I følge legenden døde hun fast i sin tro med en lampe i hånden, derav navnet Lucia.  

Opphavet til skikken med å servere lussekatter på Lucia dagen, stammer trolig tilbake til den svenske tradisjonen med Luciabruden kledd i hvite gevanter serverte gårdens folk lussefrokost på sengen.

I Norge er feiringen av nyere dato og blandet sammen med den gamle norrøne Lussi-tradisjonen. Lussi skal ha vært en vette som gikk fra dør til dør for å sjekke om alt var klart til jul. Det var denne natten da lys og mørke kjempet om makten, at alle onde krefter ifølge gammel folketro var løse. 

Lucia betyr «den lysende» på latin og er navnet på den unge jente fra Sicilia som led martyrdøden under kristenforfølgelsene i Romerriket.  

Formet av eldgamle symboler

Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset. Tradisjonen tro ble bakverket formet som eldgamle symboler på sol og liv. Lussekatter er velegnet til å fryses, så sett deigen når det passer og inviter store og små til en koselig førjulsaktivitet slik at du er rustet til den hyggelige feiringen. Her finner du oppskriften på lussekatter. 

Safran

Tradisjonen tro skal lussekatter inneholde safran som er verdens dyreste krydder. Safran selges på apoteket og i enkelte butikkjeder. Det går også an å bruke å bruke gurkemeie som også gir en fin gulfarge.

Luciasangen

Svart senker natten seg
I stall og stue
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys,
Santa Lucia, Santa Lucia

Natten er mørk og stum
Med ett det suser
I alle tyste rom
Som vinger bruser
Se, på vår terskel står
Hvitkledd med lys i hår
Santa Lucia, Santa Lucia

Mørke skal flykte snart
Fra jordens daler
Slik hun et underfullt
Ord til oss taler
Dagen skal atter ny
Stige av røde sky
Santa Lucia, Santa Lucia

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 08:20:44