Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Sier du skoleboller eller skolebrød? På MatStart finner du uansett oppskrift som passer for barn. Besøk matstart.no

Skolebrød

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • ca. 650 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 25 g fersk gjær

Vaniljekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Topping:

  • 300 g tørr melis blandet med vann
  • 3 dråper romessens (kan sløyfes)
  • 100 g kokosmasse
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (19)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skolebrød, eller skoleboller, er klassisk gjærbakst med eggekrem, melisglasur, og kokosmasse. En søt favoritt i bolledisken, og ekstra deilig hjemmelaget!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • ca. 650 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 25 g fersk gjær

Vaniljekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Topping:

  • 300 g tørr melis blandet med vann
  • 3 dråper romessens (kan sløyfes)
  • 100 g kokosmasse

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekremen (eggekremen), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Kremen kan også lages kvelden før (eller kjøpes ferdig).

trinn du kan merke av
tangzhong lussekatter trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Skolebrød trinnbilder

Kanskje du har lyst til å prøve solskinnsboller neste gang?

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 27.05.2024 08:15:03