Skolebrød

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Skolebrød eller skoleboller er klassisk gjærbakst med eggekrem, melisglasur, og kokosmasse. Skolebrød kan fryses.

Ingredienser

1 Porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

  • 100 g smør
  • ca. 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær

Eggekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

melis, romessens, kokos

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekrem (eggekrem), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Den kan også lages kvelden før eller kjøpes ferdig.

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. La bollene etterheve i ca. 20 minutter.
  7. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til vaniljekremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
  8. Legg rikelig med vaniljekrem på hver bolle.
  9. Stek skolebrødene på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
  10. Pynt skolebrødene med melisglasur som tilsatt et par dråper romessens, og dypp dem i en skål med kokos.

Kanskje du har lyst til å prøve solskinnsboller neste gang?

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.