Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo
Skolebrød

Ingredienser

velg antall porsjoner
1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

  • 100 g smør
  • ca. 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær

Eggekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

melis, romessens, kokos

Del

Skolebrød

(14)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skolebrød eller skoleboller er klassisk gjærbakst med eggekrem, melisglasur, og kokosmasse. Skolebrød kan fryses.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

velg antall porsjoner
1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

  • 100 g smør
  • ca. 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær

Eggekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

melis, romessens, kokos

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekrem (eggekrem), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Den kan også lages kvelden før eller kjøpes ferdig.

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. La bollene etterheve i ca. 20 minutter.
  7. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til vaniljekremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
  8. Legg rikelig med vaniljekrem på hver bolle.
  9. Stek skolebrødene på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
  10. Pynt skolebrødene med melisglasur som tilsatt et par dråper romessens, og dypp dem i en skål med kokos.

Kanskje du har lyst til å prøve solskinnsboller neste gang?

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.3579, server:MP-PRD-WEB15 04.12.2022 12:31:18