Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hvordan koke ris

Hvordan koke ris

Ingredienser

porsjoner
 • 4 dl langkornet middagsris eller annen ris
 • 8 dl vann
 • 1 ts salt
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Å koke ris er en enkel sak, men allikevel er det så mange feil man kan gjøre. Og når risen ikke er riktig kokt, påvirker det hele måltidet. Det finnes en rekke ulike rissorter, og det de først og fremst har felles er at de må kokes før de kan spises. Her guider vi deg igjennom de beste tipsene for å lykkes med å koke ris.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
 • 4 dl langkornet middagsris eller annen ris
 • 8 dl vann
 • 1 ts salt

Slik gjør du

Skyll risen:

Å skylle risen før du koker den er viktig for å bli kvitt støv som har dannet seg av riskornene, og som gjør risen ekstra klebrig. Ha risen i et dørslag og skyll godt med kaldt vann til vannet er klart. Det tar ca. 20 sekunder. Noen bløtlegger også gjerne risen i kaldt vann en stund og skyller godt etterpå. Dette gjør at koketiden blir litt kortere.

 

Forholdet ris og vann er 1:2

For de aller fleste ristyper er forholdet mellom ris og vann 1:2, altså dobbelt så mye vann som ris. Vannet kan byttes ut med grønnsaks- eller kyllingbuljong for mer smak. Fullkornsris og villris trenger mer vann. Er du usikker, så sjekk koketips på rispakken.

 

Langkornet ris, basmatiris og jasminris:

Kok opp vannet og tilsett ris og litt salt. Kok opp på nytt og senk varmen litt. Det skal ikke fosskoke – da er det fare for at vannet fordamper før risen er ferdig – men boblekoke på en jevn temperatur.

Sett på lokk, og la lokket stå på gjennom hele koketiden. Dampen som dannes er viktig for det ferdige resultatet.

Sjekk risen etter 18 minutter. Er den ikke helt ferdig, så la den stå et par minutter til.

Rett før servering kan du bruke en gaffel til å gjøre risen luftig.

 

Fullkornsris:

Fullkornsris har mer tyggemotstand enn hvit ris, og har også en fin nøtteaktig smak. Den trenger lenger koketid – opptil 30-40 minutter, og vil også kreve noe mer vann. Kok fullkornsris som du koker pasta: kok opp en kjele med vann, tilsett salt og ris, og kok opp igjen. Sett på lokk og la risen koke på middels varme i minst 30 minutter. Test risen med noen minutters mellomrom til den er ferdig kokt, og hell av kokevannet. La risen dampe noen minutter under lokk før servering.

 

Villris:

Villris er enda mørkere og har enda lenger koketid enn fullkornsris. Du kan redusere koketiden betraktelig ved å bløtlegge villrisen i kaldt vann over natten. Uten bløtlegging vil koketiden være rundt 45-50 minutter. Skyll godt, og bruk lettsaltet vann eller kraft, Fyll på med mer vann om det er nødvendig. Hell av kokevannet og la risen dampe noen minutter under lokk før servering.

 

Ris pilaff:

Ris pilaff er en metode å tilberede ris på der risen blir brunet i litt smør eller olje før koking.  Risen brunes gjerne sammen med litt finhakket løk, og blir kokt i grønnsaks- eller kyllingkraft. Det gir en ekstra aromatisk og smakfull ris. Stek ris og løk i smør eller olje til den er gyllen. Hell over kokende buljong og følg framgangsmåten videre for langkornet ris. Risen kan også tilsettes krydder som kardemomme, kanel, hvitløk eller ulike urter for å sette smak. 

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag. 

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB13 28.09.2023 10:18:05