Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hvordan koke ris

Hvordan koke ris

Ingredienser

porsjoner
 • 4 dl langkornet middagsris eller annen ris
 • 8 dl vann
 • 1 ts salt
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Å koke ris er en enkel sak, men allikevel er det så mange feil man kan gjøre. Og når risen ikke er riktig kokt, påvirker det hele måltidet. Det finnes en rekke ulike rissorter, og det de først og fremst har felles er at de må kokes før de kan spises. Her guider vi deg igjennom de beste tipsene for å lykkes med å koke ris.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
 • 4 dl langkornet middagsris eller annen ris
 • 8 dl vann
 • 1 ts salt

Slik gjør du

Langkornet ris, basmatiris og jasminris

trinn du kan merke av

Fullkornsris har mer tyggemotstand enn hvit ris, og har også en fin nøtteaktig smak. Den trenger lenger koketid – opptil 30-40 minutter, og vil også kreve noe mer vann. Kok fullkornsris som du koker pasta: kok opp en kjele med vann, tilsett salt og ris, og kok opp igjen. Sett på lokk og la risen koke på middels varme i minst 30 minutter. Test risen med noen minutters mellomrom til den er ferdig kokt, og hell av kokevannet. La risen dampe noen minutter under lokk før servering.

Villris er enda mørkere og har enda lenger koketid enn fullkornsris. Du kan redusere koketiden betraktelig ved å bløtlegge villrisen i kaldt vann over natten. Uten bløtlegging vil koketiden være rundt 45-50 minutter. Skyll godt, og bruk lettsaltet vann eller kraft, Fyll på med mer vann om det er nødvendig. Hell av kokevannet og la risen dampe noen minutter under lokk før servering.

Ris pilaff er en metode å tilberede ris på der risen blir brunet i litt smør eller olje før koking.  Risen brunes gjerne sammen med litt finhakket løk, og blir kokt i grønnsaks- eller kyllingkraft. Det gir en ekstra aromatisk og smakfull ris. Stek ris og løk i smør eller olje til den er gyllen. Hell over kokende buljong og følg framgangsmåten videre for langkornet ris. Risen kan også tilsettes krydder som kardemomme, kanel, hvitløk eller ulike urter for å sette smak. 

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 18.06.2024 08:15:29