Risgrøt

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Risgrøt med smør, sukker og kanel er typisk middag på lørdag formiddag, og er vanlig til jul. Da vil mange ha en skåldet mandel i grøten, og en liten premie til den som finner mandelen.

Ingredienser

  • 2 dl grøtris
  • 4 dl vann
  • 1 l melk
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Kok opp grøtris og vann i en gryte, og la det koke i 10 minutter på middels varme til vannet er nesten kokt inn.
  2. Hell i melk, kok opp og senk varmen. La grøten småkoke på svak varme i ca. 1 time, eller til den er passe tykk. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.
  3. Smak til med salt.

Server risgrøt med “smørøye”, sukker og kanel.

Risgrøt kan godt kokes i stekeovn! Forvarm ovn til 100 °C. Kok opp grøtris med melk og sett på lokk. Sett gryten midt i ovnen i ca. 1 time.
Rosiner smaker også godt i grøten. Kok dem med fra starten. Lag gjerne en stor porsjon grøt. Da kan du lage riskrem eller rislapper dagen etter. Rester av risgrøt kan også godt fryses.
 

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.