Er det farlig å spise rester av ris og pasta?

Har du tenkt å bruke spagetti- eller risrestene til middag i morgen? Da er det viktig at du setter dem i kjøleskapet når de har fått romtemperatur, og ikke lar dem stå lenge på kjøkkenbenken!

Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag.

Gryterester er noe av det vi forbrukere kaster mest av. Kasting av mat er unødvendig bruk av ressurser, samtidig som matsvinn har et stort klimaavtrykk. For å unngå at restene ender opp i søpla, er det lurt å sette dem synlig i kjøleskapet slik at du ikke glemmer dem. Ta med deg restene til lunsj, eller planlegg en restemiddag!

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning. Det finnes eksempler på at mennesker har dødd av å spise pasta som har stått i romtemperatur i to døgn eller mer.

Tips: couscous og bulgur bør behandles på samme måte.

Sist oppdatert 26. september 2019

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant