Ingredienser

  • 800 g potet
  • ca. 1 l vann
Del

Hvordan koke poteter

(0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Lite er så norsk som kokte poteter til middag i pottitlandet Norge. Selv om poteter har blitt byttet ut med pasta og ris i mange sammenhenger, er fortsatt kokte poteter en selvfølge på middagsbordet for veldig, veldig mange. Her får du de beste tipsene til hvordan du koker poteter.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

  • 800 g potet
  • ca. 1 l vann

Slik gjør du

  1. Skyll potetene og skrubb dem godt hvis de ikke er ferdig vasket. Du kan også skrelle potetene. Unntaket er mandelpoteter og ringerikspoteter som fortrinnsvis kokes med skallet på, og skrelles mens de er nykokte og varme.

    Potetsortene i Norge deles i melne og kokefaste. Melne poteter, for eksempel mandel- og ringerikspotet, gulløye, pimpernell og kerrs pink, har noe kortere koketid enn kokefaste poteter som asterix, folva, beate og laila. 

  2. Ha potetene i en passe stor kjele og hell over kokende vann. Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la potetene småkoke til de er ferdige. Koketiden er avhengig av type potet og størrelsen på potetene, og kan variere mellom 15 og 25 minutter.
  3. Bruk en potetgaffel eller liten, spiss kniv for å sjekke at potetene er ferdige. Gaffelen skal gli lett inn i poteten når den er ferdig. 
  4. Hell av kokevannet. Det gjør du enklest ved å holde lokket på plass med grytekluter eller kjøkkenhåndkle slik at vannet kan helles av.
  5. Sett kjelen tilbake på platen slik at resten av kokevannet fordamper. Legg gjerne et kjøkkenhåndkle på toppen for å holde på varmen. Potetene har godt av å stå noen minutter før servering - da blir både smak og konsistens bedre. 

Dampkoking av poteter:

Følg punkt 1 og legg så potetene i en romslig kjele med potetrist i bunnen. Hell på kokende vann og sett på lokk. Koketiden er omtrent den samme som koking i vann.

 

Når potetene koker i stykker:

Det er særlig melne poteter som kan koke i stykker. Om uhellet skulle være ute, så la potetene renne godt av seg (gjerne i et dørslag) og lag potetmos. Det gjør ikke noe om litt av skallet blir med. Tilsett litt smør eller margarin og rør inn litt melk til du har en luftig og litt grov mos. Vil du ha den helt glatt og fin, så bruk en håndmikser. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant