Ingredienser

1 porsjon gir 4 brød

Fordeig:

  • 2 g gjær (en ertestor klump)
  • 5 dl vann
  • 400 g byggmel
  • 200 g fullkornhvetemel

Hoveddeig:

  • 7 dl vann
  • 800 g hvetemel
  • 200 g fullkornhvetemel
  • 200 g byggmel
  • 120 g mørk sirup
  • 30 g salt
  • 25 g gjær
Del

Grovt byggbrød

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Et saftig og smakfullt hverdagsbrød med bygg. Bygg er det norske "urkornet", og gir brødet en deilig kornsmak og god saftighet. Et supert hverdagsbrød!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1 porsjon gir 4 brød

Fordeig:

  • 2 g gjær (en ertestor klump)
  • 5 dl vann
  • 400 g byggmel
  • 200 g fullkornhvetemel

Hoveddeig:

  • 7 dl vann
  • 800 g hvetemel
  • 200 g fullkornhvetemel
  • 200 g byggmel
  • 120 g mørk sirup
  • 30 g salt
  • 25 g gjær

Slik gjør du

  1. Fordeig: Rør sammen gjær og vann i en bakebolle, og bland inn melet til en jevn røre. Dekk bollen med plast, og la blandingen stå i romtemperatur til neste dag.
  2. Hoveddeig: Bland resten av vannet inn i fordeigen, og elt inn det meste av melet. Hold tilbake noe av hvetemelet slik at du kan tilsette mer om nødvendig. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin (start med lav fart og øk hastigheten noe etter hvert). Tilsett litt mer mel om nødvendig. Ta «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet. (Ta en liten deigklump og rull den mellom fingrene og strekk den ut. Kan du strekke deigen uten at den brister er den ferdig eltet).
  3. Dekk til bakebollen og sett den lunt. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  4. Dryss mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet. Del den i fire like store emner. Kna dem lett og form dem til runde deigemner. Dekk emnene med et klede og la dem hvile på bakebordet i 10–20 minutter.
  5. Form deigemnene til ovale brød. Smør en ildfast form med olje og legg deigemnene i formen. Det kan være lurt å pensle litt olje mellom brødene slik at det blir letter å dele dem fra hverandre etter at de er stekt.
  6. Dekk brødene med et klede, og etterhev til dobbel størrelse. Pensle brødene med vann, sikt litt byggmel på toppen, og snitt brødene med en skarp kniv.
  7. Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 °C i 35–50 minutter, til de er gyllenbrune. Hvelv dem ut av formen og etterstek dem i 10 minutter. Sjekk om brødet er ferdig ved å banke på undersiden. Lyden skal være hul. Avkjøl brødene på rist.

Byggbrød

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant