Sjømannsbiff

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Også i en trang bysse langt til havs skulle maten smake godt. Da var det greit med retter som mer eller mindre gjorde seg selv i ovnen, slik at benkeplassen kunne benyttes til noe annet. Sjømannsbiff stammer fra Sverige, men det har ganske sikkert også vært servert liknende retter om bord i norske skip. Mørkt øl gir retten en karakteristisk smak. 

Ingredienser

  • 600 g bankekjøtt av storfe eller rundstek
  • 3 ss smør eller margarin
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 4 stk løk , i skiver
  • 11 stk potet , i skiver
  • ca. 3 dl mørkt øl
  • 1 dl mørk kjøttbuljong (gjerne vann og terning)
  • 1 ss finhakket frisk kruspersille

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i skiver. Bruk så den brede siden av en kniv, en tresleiv eller liknende og bank kjøttskivene til de er ca. 1 cm tykke.Del skivene i to.
  2. .Brun kjøttet i flere omganger i en varm stekepanne med smør eller margarin. Krydre med salt og pepper, og legg ferdig brunet kjøtt over på en tallerken.
  3. Kok ut stekepannen med buljong, og ta vare på den.
  4. Stek løk raskt i smør.
  5. Legg potet, kjøtt og løk lagvis i en vid gryte (legg potet underst og øverst). Krydre poteter med salt mellom lagene. Hell buljong og øl over tilslutt. Kok opp, sett på lokk og senk varmen.
  6. La gryten småkoke på svak varme i ca. 45 minutter til potetene er myke og kjøttet mørt.

Dryss over hakket persille og server med tyttebærsyltetøy.

Gryten kan også lages i ovnen. Varm ovnen til 130 °C. Sett lokk på gryten og plasser den midt i ovnen i 1-2 timer, eller til kjøttet og potetene er ferdige.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.