Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 ss smør til steking
  • 2 stk. løk i tynne skiver
  • 700 g potet
  • 2 ss smør
  • 250 g ansjosfilet delt i to (og laken)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ss griljermel
Del

Janssons fristelse

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Intet svensk julbord uten Janssons! I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 ss smør til steking
  • 2 stk. løk i tynne skiver
  • 700 g potet
  • 2 ss smør
  • 250 g ansjosfilet delt i to (og laken)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ss griljermel

Slik gjør du

  1. Smelt smør i en stekepanne og stek løk til den er myk og begynner å bli gyllen.
  2. Skrell poteter og kutt først i tynne skiver, deretter i tynne strimler (eller riv dem grovt på rivjern).
  3. Smør en ildfast form med litt smør. Bland sammen stekt løk, strimlet potet og ansjosfilet. Krydre med salt og pepper og fyll formen med blandingen. Visp sammen fløte og lake fra ansjosen og hell blandingen over potetene.
  4. Strø over griljermel.
  5. Sett formen i nederste del av ovnen og stek på 225 °C i ca. 1 time. Legg over litt bakepapir om retten begynner å bli for mye stekt.

Server Janssons fristelse som et av flere tilbehør på et klassisk svensk julbord.

Du kan godt lage Janssons frestelse i god tid, og varme den opp i stekeovnen på 180 °C i ca 30 minutter. Dekk med bakepapir eller aluminiumsfolie.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant