Urteolje

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Urteolje kan du lage av nesten alle slags friske urter, enten i spennende blandinger eller med bare én urt. Det er flere måter å gjøre det på - her får du tips om de vanligste.

Ingredienser

1 porsjon gir ca 4 dl urteolje

 • 70 g ca. friske urter
 • 4 dl rapsolje eller annen nøytral matolje

Slik gjør du

Urteolje I (enkel):

 1. Kjør urter og olje i hurtigmikser eller med stavmikser til urtene er helt most.
 2. Hell oljen gjennom en sil for å fjerne grove stilker.
 3. Hell oljen på flasker og oppbevar den mørkt og  kaldt. Rist på flasken før bruk. 

Denne oljen egner seg best til bruk med en gang, til å pensle kjøtt under grilling, til salater og som smakstilsetning. Oljen er holdbar i ca 4-6 måneder, men vil miste noe av den friske fargen etter hvert.

Urteolje II:

 1. Kjør urter, spinat og olje i hurtigmikser eller med stavmikser til urtene er helt most.
 2. Hell over i en kjele og varm opp til 55-60 °C. Løft av varmen og la oljen stå og trekke minst en time, gjerne over natten.
 3. Sil oljen gjennom et klede og hell den på flasker. Oppbevar oljen mørkt og kaldt.

Oljen er holdbar i minst 6 måneder og bevarer også fargen godt.

De hakkede urtene som blir liggende igjen i kledet kan for eksempel brukes i pesto eller gryter, eller til å sette farge og smak på brød eller rundstykker.

Denne oljen får en dypere farge og mer smak enn den enkle urteoljen. Spinat gjør at oljen får ekstra grønn farge uten å sette så mye smak. Bruk oljen som den er i supper og salater, til å dyppe ferskt brød i eller over en salat, eller til å lage urtemajones. 

Det er flere teknikker som kan brukes når du skal lage urteolje. Noen sverger til å varme opp oljen med urtene for å trekke ut smak, andre synes det er nok å kjøre urter og olje sammen med hurtigmikser eller stavmikser og bruke oljen med en gang. Noen siler oljen slik at rester av urtene blir fjernet, mens andre vil beholde urtene i oljen. Det er både smak og behag og ulike bruksområder som avgjør hvilken metode man velger.

Urteoljen kan også tilsettes eller lages av hvitløk, chili eller sitrusskall. Da bør metode 2 benyttes. 

Noen av urtene som egner seg til å lage olje av: dill, persille, oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander, sitronmelisse, estragon, gressløk, løpstikke, isop.

 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.