Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Dillolje

Urteolje

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 dl urteolje

  • 70 g ca. friske urter
  • 4 dl rapsolje eller annen nøytral matolje
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Urteolje kan du lage av nesten alle slags friske urter, enten i spennende blandinger eller med bare én urt. Det er flere måter å gjøre det på - her får du tips om de vanligste.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 dl urteolje

  • 70 g ca. friske urter
  • 4 dl rapsolje eller annen nøytral matolje

Slik gjør du

Urteolje I (enkel):

  1. Kjør urter og olje i hurtigmikser eller med stavmikser til urtene er helt most.
  2. Hell oljen gjennom en sil for å fjerne grove stilker.
  3. Hell oljen på flasker og oppbevar den mørkt og  kaldt. Rist på flasken før bruk. 

Denne oljen egner seg best til bruk med en gang, til å pensle kjøtt under grilling, til salater og som smakstilsetning. Oljen er holdbar i ca 4-6 måneder, men vil miste noe av den friske fargen etter hvert.

Urteolje II:

  1. Kjør urter, spinat og olje i hurtigmikser eller med stavmikser til urtene er helt most.
  2. Hell over i en kjele og varm opp til 55-60 °C. Løft av varmen og la oljen stå og trekke minst en time, gjerne over natten.
  3. Sil oljen gjennom et klede og hell den på flasker. Oppbevar oljen mørkt og kaldt.

Oljen er holdbar i minst 6 måneder og bevarer også fargen godt.

De hakkede urtene som blir liggende igjen i kledet kan for eksempel brukes i pesto eller gryter, eller til å sette farge og smak på brød eller rundstykker.

Denne oljen får en dypere farge og mer smak enn den enkle urteoljen. Spinat gjør at oljen får ekstra grønn farge uten å sette så mye smak. Bruk oljen som den er i supper og salater, til å dyppe ferskt brød i eller over en salat, eller til å lage urtemajones. 

Det er flere teknikker som kan brukes når du skal lage urteolje. Noen sverger til å varme opp oljen med urtene for å trekke ut smak, andre synes det er nok å kjøre urter og olje sammen med hurtigmikser eller stavmikser og bruke oljen med en gang. Noen siler oljen slik at rester av urtene blir fjernet, mens andre vil beholde urtene i oljen. Det er både smak og behag og ulike bruksområder som avgjør hvilken metode man velger.

Urteoljen kan også tilsettes eller lages av hvitløk, chili eller sitrusskall. Da bør metode 2 benyttes. 

Noen av urtene som egner seg til å lage olje av: dill, persille, oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander, sitronmelisse, estragon, gressløk, løpstikke, isop.

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 19.04.2024 20:26:40