Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Utbeining av lammelår

Skjær ut isbeinet av lammelåret

Ta deg tiden med å skjære ut isbeinet, eller nøkkelbeinet - som det også kalles, av lammelåret før du skal steke det, da blir lammesteken mye enklere å skjære opp.

Et helt lammelår med bein kan stekes som det er. Det er enkelt og greit å tilberede, men enkelheten straffer seg litt når steken skal skjæres opp i skiver. Særlig isbeinet, også kalt nøkkelbeinet, i den tykkeste enden gjør steken vanskelig å skjære opp. Derfor anbefaler vi å skjære ut dette beinet før steken tilberedes. 

Trinn 1:

Start gjerne med å sage av den ytterste delen av skanken. Skjær etterpå et lite snitt rundt beinet og rens "pipen" med å skrape bort kjøttet med kniven. Dette er ikke noe du må gjøre, men gir et penere resultat om du skal servere lammesteken i et finere lag. 

Trinn 2: 

Snu lammesteken med skinnsiden ned, og start med å ta ut isbeinet. Det gjøres enklest ved å føre knivspissen ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv. Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien, slik at du får minst mulig kjøtt som henger igjen på beinet.

Trinn 3:

Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri,  og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! 

Før deretter kniven inntil isbeinet helt til beinet er skåret løst. Du kan nå steke lammesteken som den er, eller fortsette utbeiningen. Hva med å prøve klassisk lammesteklammestek med fløtegratinerte poteter elle lammestek med appelsinsaus?

Vil du ha lammesteken helt uten feil kan du sjekke ut denne artikkelen: Slik lager du fylt lammestek av et lammelår.

Her ser du video av hvordan det hele gjøres:

Sist oppdatert: torsdag 13. april 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 30.05.2024 11:36:39