Lammestek med grønnsaker i ovn

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Legg både lammestek og deilige grønnsaker i langpannen og stek alt samtidig. Grønnsakene får en utrolig god smak fra den gode lammesjyen som danner seg under steking.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • 3 båt hvitløk
  • 2 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 3 dl vann
  • 1 stk purre i biter
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 3 stk rødløk i båter
  • 2 stk gulrot i biter
  • 4 stk tomat i båter
  • 700 g potet i båter
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 ss olivenolje

Lammesjysaus:

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du

1. Sag av den ytterste delen av knoken på lammelåret. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek.

2. Rens hvitløk og skjær den i tynne båter. Bruk en spiss kniv og skjær små lommer i steken og stikk inn hvitløkskivene. Gni steken godt inn med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke hviler mot bein!

3. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker og poteter rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

4. Sett steken i ovnen ved 125 ºC.Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

5. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

6. Lag lammesjysaus ved å røre ut maisenna i litt kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.