Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 1 kg lammebog eller flatbiff
  • 4 båter hvitløk
  • 3 stilker frisk rosmarin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 stk. purre
  • 800 g potet
  • 600 g kålrot
  • 5 stk. gulrot
  • 2 dl hvitvin eller rødvin
  • 3 ss honning
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl lammekraft eller buljong
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Legg lammestek i en gryte sammen med grønnsaker, urter og vin, ha lokk på gryta og sett den inn i ovnen. Lammesteken gjør seg nærmest selv, og resultatet blir både saftig, mørt og smakfullt.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 1 kg lammebog eller flatbiff
  • 4 båter hvitløk
  • 3 stilker frisk rosmarin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 stk. purre
  • 800 g potet
  • 600 g kålrot
  • 5 stk. gulrot
  • 2 dl hvitvin eller rødvin
  • 3 ss honning
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl lammekraft eller buljong

Slik gjør du

  1. Rens hvitløk, og grovhakk den. Grovhakk rosmarin, eventuelt andre urter.

  1. Legg kjøttet med skinnsiden ned. 

  1. Fordel grovhakket rosmarin og hvitløk utover kjøttet.

  1. Rull sammen kjøttet og surr det med hyssing slik at steken får en jevn størrelse. Krydre det med salt og pepper. 
  2. Rens rotgrønnsaker og potet, skjær alt i grove terninger. Rens purre, og skjær i store biter. 
  3. Varm olje i en stor gryte som tåler å stå i stekeovnen, ha i rotgrønnsaker, potet og purre. Fres til det har fått en gyllen farge. Er ikke gryten stor nok til å freses i - dropp oljen, legg grønnsakene i og følg fremgangsmåten videre. 
  4. Tilsett hvitvin (eventuelt rødvin) og legg i kjøttet.
  5. Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Legg lokk på gryten, og sett den i ovnen på 200 °C i ca. 45 minutter. 
  6. Bland sammen honning og soyasaus, og pensle blandingen over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, uten lokk,  i ca. 45 minutter til. Se til at det ikke svir seg, og skru eventuelt ovnen ned til 170-180 °C.

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!

  7. Ha sjy over kjøttet med jevne mellomrom, fortsett og pensle med honning- og soyasaus blandingen.
  8. Steken er medium når termometeret viser 65 °C og medium pluss på 70 °C. Steken er gjennomstekt på 76 °C. Ta så kjøttet ut av gryta og la det hvile 10-15 minutter før servering. 
  9. Sil kraften i gryta over i en liten kjele. Legg et kjøkkenklede eller kjøkkenpapir over grønnsakene, og sett lokket på gryta. Da holder grønnsakene seg varme mens du lager sausen. 
  10. Sett kjelen med kraft på kokeplaten, rør inn mel utblandet i litt kaldt vann, og la det hele få et oppkok. Spe eventuelt på med mer kraft eller buljong for å få nok saus om det har dannet seg lite sjy. Kok opp, og småkok i 5-10 minutter. Du kan også jevne sjyen med maizena utrørt i vann, da trenger du kun  koke 1-2 minutter. Smak til med salt og pepper. 

Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett kjøtt og grønnsaker i dype skåler eller på serveringsfat. Ha litt saus over og server resten av sausen i en skål ved siden av. Pynt eventuelt med friske urter. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8741, server:MP-PRD-WEB13 25.04.2024 23:51:45