Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vegetarisk moussaka

Moussaka vegetar

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g røde linser (tørre)
  • 2 stk. løk
  • 400 g frisk sjampinjong eller annen sopp
  • 6 båter hvitløk
  • 4 ss olivenolje eller mer
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ts malt kanel
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 dl rødvin (kan byttes med 2 dl vann og 2 ss rødvinseddik)
  • 2 ss sukker
  • 2 stk. aubergine
  • 100 g smuler av lyst brød

Hvit saus

  • 2 ss margarin eller smør
  • 3,5 ss hvetemel
  • 5 dl melk eller soyamelk
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 dl revet hvitost (kan utelates)
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min

Moussaka serveres i alle landene på Balkan og i Midt-Østen, og består som oftest av auberginer og tomatsaus med eller uten kjøtt, bakt i ovnen med et gyllent lag hvit saus på toppen. I denne versjonen er kjøttet byttet ut med linser, som passer perfekt sammen med auberginene i en herlig, rett med masse smak. 

Tid
Over 60 min

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g røde linser (tørre)
  • 2 stk. løk
  • 400 g frisk sjampinjong eller annen sopp
  • 6 båter hvitløk
  • 4 ss olivenolje eller mer
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ts malt kanel
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 dl rødvin (kan byttes med 2 dl vann og 2 ss rødvinseddik)
  • 2 ss sukker
  • 2 stk. aubergine
  • 100 g smuler av lyst brød

Hvit saus

  • 2 ss margarin eller smør
  • 3,5 ss hvetemel
  • 5 dl melk eller soyamelk
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 dl revet hvitost (kan utelates)

Slik gjør du

  1. Ha linsene i et dørslag og skyll dem godt i kaldt vann. Ha dem over i en kjele og hell på vann til det står ca 1 cm over linsene. Kok opp, senk varmen og la linsene koke mens du lager sausene. Fjern skummet som danner seg på toppen.
  2. Finhakk løk, sopp og hvitløk. Varm en stekepanne med litt av oljen og fres løk, sopp og hvitløk til det er mykt og blankt. Tilsett hakkede tomater, timian, oregano, kanel, sukker og vin. Kok opp, senk varmen og la sausen småkoke i noen minutter. Smak til med salt og kvernet pepper.
  3. Sjekk at linsene er ferdig kokt, skyll dem godt og bland dem inn i tomatsausen. Juster konsistensen med litt vann om den er for tykk. La den fortsette å småkoke.
  4. Skjær aubergine i 2-3 mm tynne skiver. Varm en stekepanne med litt olje og stek aubergineskivene til de har gylne flekker på begge sider. Legg dem på litt tørkepapir til alle er ferdig stekt.
  5. Smelt margarin/smør i en kjele og rør inn hvetemel. Spe med melk og kok opp under omrøring. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn revet ost.
  6. Bre et lag tomat- og linsesaus utover i bunnen av en ildfast form (ca. 25x30cm). Legg et lag stekte aubergineskiver over sausen. Fortsett på samme måte til alt er brukt opp, og avslutt med et tykt lag hvit saus. Dryss over brødsmuler og bak midt i stekeovnen på 180 °C i ca. 40 minutter, eller til det bobler godt i formen og overflaten har fått en fin, gyllen farge.

Server moussakaen rykende varm, gjerne med en grønn salat.

Vil du spare litt tid, kan du godt bruke ferdig kokte linser på boks i denne retten. Skyll linsene godt med kladt vann og bland dem i sausen. Du kan også velge omdu vil bruke røde, brune svarte eller grønne linser i moussakaen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 23.04.2024 23:14:21