Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kneippbrød

Kneippbrød

Ingredienser

porsjoner
  • 7 dl skummet melk eller vann
  • 3 ss rapsolje
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 500 g grov sammalt hvete
  • 500 g fin sammalt hvete
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Kneippbrød er et av Norges mest spiste brødtyper, og regnes som både godt og grovt. Om du baker det selv blir det enda bedre, og enda grovere! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 7 dl skummet melk eller vann
  • 3 ss rapsolje
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 500 g grov sammalt hvete
  • 500 g fin sammalt hvete

Slik gjør du

  1. Varm melk eller vann til det er fingervarmt, 37 °C. Tilsett olje.
  2. Smuldre gjær i en bakebolle og rør den ut i den lunkne væsken.
  3. Bland først grovt, sammalt mel i væsken sammen med salt og sukker, og elt så inn finmalt mel. Elt deigen til den blir smidig og god.
  4. Dekk til bakebollen og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.
  5. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i to og elt hvert emne godt. Form emnene til avlange brød. Legg dem i smurte 1 ½-litersformer og dekk til formene.
  6. La brødene etterheve i ca. 30 minutter, eller til deigen begynner å komme opp over kanten av formen.
  7. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann ca. 5 minutter før de er ferdigstekt. La dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl på rist.

Kneippbrødet er oppkalt etter den tyske presten og legen Sebastian Kneipp (1821-1897). Kneippbrødet kom til Norge etter at forlagsbokholder Søren Mittet fikk med seg brødoppskriften etter et kuropphold i Bayern. Baker Hansen i Oslo bakte Norges første kneippbrød i 1895, og siden den gang har brødet blitt et av de mest solgte her til lands.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn, www.brodogkorn.no

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Fyll opp fryseren med grovbakst

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB14 23.09.2023 12:20:41