Eltefritt grytebrød med frø

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en brødbakingsteknikk som gir et luftig, saftig og perfekt brød med sprø skorpe. Denne oppskriften er en litt grovere variant med masse deilige frø. Oppskriften gir 1 brød.

Ingredienser

1
Porsjoner
  • 400 g hvetemel
  • 100 g fin sammalt hvete eller sammalt rug
  • 6 ss havregryn
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 ss valmuefrø
  • 2 ss chiafrø
  • 1 ts salt
  • 12 ts tørrgjær
  • 5 dl vann

Slik gjør du

Slik gjør du:

1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.

2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen.

3. Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

4. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.

5. Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.

Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.

6. Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.

7. Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist. 

Bruk de frøene du syns er best. Det bør være ca. 150 g frø tilsammen.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.