Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rype i fløtesaus

Rype i fløtesaus

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Fløtesaus:

  • 8 stk. einebær
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 3 dl fløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær tyttebærsyltetøy eller ripsgele
  • 20 g blåmuggost eller roquefort

Russike erter:

  • 1 pk russiske erter
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Rosenkål:

  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør

Rørte tyttebær:

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker gjerne Dermera sukker
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Erkenorsk og tradisjonsrikt i bøtter og spann. Ryper er fantastisk mat som smaker av norsk natur. Servert med rosenkål, russiske erter, fløtesaus og nyrørte tyttebær, blir dette et festmåltid. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Fløtesaus:

  • 8 stk. einebær
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 3 dl fløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær tyttebærsyltetøy eller ripsgele
  • 20 g blåmuggost eller roquefort

Russike erter:

  • 1 pk russiske erter
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Rosenkål:

  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør

Rørte tyttebær:

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker gjerne Dermera sukker

Slik gjør du

  1. Legg russiske erter i vann. De skal normalt sett ligge i vann i to timer, men følg instruksjonene på pakken for riktig tilberedning.
  2. Bruk hyssing og bind sammen lårene på hver av rypene. Krydre dem med salt og pepper og brun dem i en varm stekepanne med smør.
  3. Skjær løk i båter og finhakk hvitløksbåtene. Ha einebær, pepper, løk, hvitløk, timian, fløte og melk i en vid gryte. Kok opp blandingen, legg i rypene og la dem trekke på svak varme i ca. 45 minutter. Sørg for at rypene er helt dekket med fløteblandingen.
    Koketiden kan variere veldig fra rype til rype. En måte å sjekke om de er ferdige på er å kjenne etter med en tommelfingernegl ved brystbenet. Slipper kjøttet brystbeinet ved et lett trykk kan du ta opp den aktuelle rypa fra gryta. Kok rypene videre til alle er ferdige. Ta rypene ut av gryta og la dem hvile i minst 15 min.
  4. Sil sausen og kok den inn til ønsket tykkelse. Ha i brunost, tyttebær og en liten bit blåmuggost. Smak til sausen med salt og pepper og legg rypene tilbake i sausen.
    Ønsker du en spissere smak på sausen, kan noe av innmaten fra rypene være med i kokeprosessen.
  5. Kok rosenkål knapt møre i en gryte med lettsaltet vann. Sil av vannet og vend dem med smør.
  6. Kok russiske erter etter anvisning på pakken. Normalt sett kokes de i bløtevannet til kokevannet har fordampet. Vend inn smør, sukker sherry og finhakket persille.
  7. Bland tyttebær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB12 28.09.2023 09:38:14