Helstekt kalvefilet

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Kalvefilet er en delikatesse. Den har en mild og fin smak og er utrolig mør. Denne sammensetningen med bakt tomat, sellrerirot, lime-potetpuré og calvadossaus med søte rosiner vil gjøre middagen minnerik.

Ingredienser

  • Ca. 400 g ytrefilet av kalv
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet sort pepper
  • 1 ss olje
  • 2 ss margarin

Bakt tomat- og sellerirot:

  • 2 stk. plommetomat
  • 2 ts olje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 stk. sellerirot
  • ca. 1 ss olje
  • ca. 2 dl kjøttbuljong (utblandet)

Potetpuré:

  • 500 g mandelpotet eller andre melne gode poteter
  • saften av 1 stk. lime
  • 1 dl matfløte
  • 2 ss margarin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Søte epler:

  • 2 stk. eple
  • 1 ss margarin
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ts malt kanel

Calvadossaus:

  • 1 stk. sjalottløk
  • 1 ss frisk salvie , hakket
  • 4 cl calvados (evt. Cognac)
  • 2 dl rødvin
  • 4 dl kalvekraft fra fileten eller buljong
  • 3 ss sultanrosiner
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Evt. 1 ss maisenna utrørt i litt kaldt vann
  • 2 ss usaltet smør

Slik gjør du

  1. Renskjær kalvefileten for sener.
  2. Brun margarin og olje lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider.
  3. Rens sellerirot og skjær i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje.
  4. Legg skivene med selleri i en ildfast form. Hell på kraft/buljong, slik at det dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. Legg kalvefileten på toppen. Stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Sett formen inn i ovnen på 150 ºC  og stek i ca. 45 minutter. 
  5. Stek kalvefileten til kjernetemperaturen viser 55 °C for lite stekt, 60 °C for medium, 65 °C for medium pluss eller 70 °C for gjennomstekt. 
  6. Skjær et lite kryss i toppen på tomatene og ring rundt stilken i bunnen. Legg tomatene i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 °C.
  7. Skrell potetene og kok dem i usaltet vann. Sil av vannet og damp potetene tørre. Press i limesaft, tilsett fløte/melk og smør, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
  8. Del eplene i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha eplene over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Sett formen i  ovnen på 180 ºC og stek i ca. 30 minutter til eplene er møre.
  9. Finhakk sjalottløk og fres den sammen med salvie og olje i en jerngryte/kjele. Tilsett calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha i kraft/buljong og rosiner. Kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Rør inn kaldt smør i sausen like før servering.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.