Irsk stuing fra Cork - Cork Irish Stew

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Dette er en klassisk irsk kjøttgryte - irish stew fra øya Cork. Vi har brukt fårekjøtt og latt gryta koke lenge på svak varme for at kjøttet skal bli mørt. Resultatet er en nydelig, varmende gryte med masse smak.

Ingredienser

  • 1,5 kg fårekjøtt / fårikålkjøtt
  • 2 ss smør eller margarin
  • 1 l vann
  • 6 stk kokefast potet
  • 1 stk løk - hakket
  • 100 g hodekål
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 0,5 glass sølvløk
  • 1 dl frosne erter
  • 2 ss finhakket bladpersille

Urtekvast

  • 4 stilker bladpersille
  • 0,5 potte frisk timian
  • 4 stilker frisk rosmarin
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts hel pepper

Slik gjør du

  1. Varm en stekepanne og ha i litt smør eller margarin. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i kjøttet. Brun kjøttet i omganger. Ttilsett mer smør/margarin ved behov. Ha kjøttet over i en romslig gryte etter hvert.
  2. Hell vann i gryta til kjøttet er dekket med ca en centimeter. Kok opp, legg i urtekvastyen, senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, ca 1-3 timer. Fjern skum som danner seg på overflaten.
  3. Lag en urtekvast: pakk laurbærblad, persille, timian og rosmarin og hel pepper i en bit av et gammelt klede eller rull urtene inn et blad fra en purreløk og surr sammen med hyssing. 
  4. Skrell potetene og skjær dem i terninger på størrelse med kjøttet. Finhakk løk, hodekål, og selleri.
  5. Ha poteter og grønnsaker i gryten sammen med kjøttet. Tilsett om nødvendig mer vann.
  6. Sjekk om potetene er ferdig kokt. Tilsett sølvløk og frosne erter og la det hele bli gjennomvarmt. 
  7. Fjern urtekvasten, dryss over hakket persille og server.
  8. Server med flatbrød eller annet godt brød.

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.