Turkit til norgesferien

Skal du på norgeferie i år, også? Vår egen turentusiast, Britt Marlene Kåsin, gir deg sine 9 beste tips på hva du bør pakke med deg i bilen, slik at slik at du alltid er klar til å lage god mat på turen – uansett hvor i landet veien fører deg.

Sommerens bilferie kan by på fantastiske opplevelser og muligheter til å reise og utforske i eget land. Overnattinger langs ruta i telt, på campingplasser eller i enkle hytter trenger ikke å være et hinder for gode matopplevelser underveis.  

Matrådgiver Britt Marlene Kåsin, har feriert i eget land de siste somrene og har tilegnet seg en del nyttige erfaringer og tips som hun nå vil dele med deg. Blant annet hva som er viktig å ta med seg for å ha et velfungerende, mobilt kjøkken som ikke krever alt for mye plass. 

- Mitt beste tips for det ultimate turkitet er å invistere i en middles stor boks eller eske med lokk. Da kan du pakke alt samlet, slik at det er enklet å holde orden - du vet hvor du har alt! Boksen er i tillegg enkelt å pakke inn og ut av bilen, og er alltid klar når du skal lage mat. 

1. En god kniv og en skjærefjøl.

Har du en god kniv hjemme, kommer du ikke til å angre på den lille plassen dette utstyret tar. Gå gjerne for en liten kokkekniv, da den er allsidig og god. Pakk den gjerne med deg i et lite knivetui. En lett skjærefjøl vil også komme godt med for å gi deg et godt underlag, både i fjæra og på fjellet.  

2. Litt enkelt serveringsutstyr

Du kommer lang med et par tallerkener, litt bestikk og noen skåler. Her finnes det også mye engangsutstyr, men det gir en ekstra god følelse og ha med noe som du kan bruke flere ganger. Ikke ta med deg det fineste du har. Det kan gjerne være noe som er godt brukt. Da er veien til å lage litt godt tilbehør til middagen mye kortere.

3. En liten grill og primus

Reiser du langs veien, er det ikke alltid du får tilgang på ovn eller komfyr. Da er det perfekt å pakke med seg en lett primus og en liten «parkgrill». Grillen kan tas frem når sola titter frem og du bare vil kose deg med deilig grillmat. En grillklype, steketermometer og en grillbørste er også nyttig ekstrautstyr. Primus en alltid kjekk å ha, enten til å koke kaffe på eller til å lage mat. De kan også enkelt pakkes med i tursekken hvis du skal opp i fjellet eller inn i skogen. Sørg for at du har noe utstyr til å både koke og steke i.

Bonustips

Etter at du er ferdig med å grille middagen kan restvarmen funke godt til å varme småkalde hender eller føtter en kald sommerkveld.  Og, hvis du skal ligge i telt er primusen også genial til å varme opp vann som du kan fylle i en liten varmeflaske. Den kan utgjøre forskjellen på en lang og kort innsovning i soveposen.

Foliepakker og grillspyd gir uendelige muligheter. En halvstekt pizzabunn kan også enkelt varmes på grillen og toppes med rømme, tynne skiver av en god lokal spekepølse og litt grønt som ruccola, granateple og sjalottløk - eller noe annet godt!  

4. Hansker og våtservietter

Engangshansker og våtservietter kan være nyttig når du skal lage mat og det er langt til nærmeste vask med rennende vann og såpe. Hanskene er perfekte å ha tilgjengelig hvis du for eksempel skal pille rekene du plutselig fikk kjøpt nede på havna. Eller hvis du skal legge kjøtt eller fisk over på grillen. Hendene dine holder seg rene, og du slipper kryssmitte og forurensning av grillutstyret. Men du trenger ikke å bruke enganshansker, det viktigste er som sagt god hygiene og rene hender. En god håndvask kommer du langt med.

5. En blandebolle og et desilitermål

Du trenger bare én av hver, men hvis du har det så åpner det seg plutselig en haug med muligheter til å trylle frem litt bakst underveis. Hvis du har tilgang på en ovn kan du sette en deig til å lage eltefrie rundstykker kvelden før, eller du kan bruke den til å både blande sammen en deig og grille focaccia. Du kan også bruke den å blande sammen en lubben og god pastasalat.

6. Bakepapir og aluminiumsfolie

I tillegg til å være et alternativ til matpapir, så kan litt bakepapir spare deg for mye kliss på turkjøkkenet. Hvis du vet at det blir små muligheter for oppvask i nærmeste fremtid, kan bakepapiret legges over skjærefjølen når du skal kutte opp maten – og vips har du spart deg for mye oppvask. Bakepapiret kan også brukes som et underlag når du prepper maten eller (i nødens time) over tallerkenen din når du skal spise. Litt aluminiumsfolie kommer du også lang vei med, og kan brukes til å lage gode foliepakker, til å holde maten varm, til å pakke inn toast hvis du skal lage dette på en varm primus.

7. Microplane (rivjern) og grønsakskreller

Dette høres kanskje litt nerdete ut, men husk at selv de enkleste retter kan jazzes opp med deilig revet ost. Se for deg at du har stoppet innom en lokal gårdsbutikk og kjøpt en deilig ost. Koker deg litt pasta med erter på primusen, med litt røkelaks og kutta rødløk - topp med revet ost. Grønnsakskrelleren er også alltid nyttig å ha med – og krever minimalt med plass.

Hvor luksus blir det ikke å toppe det hele med et luftig lag av revet ost?

8. Kjølebag eller fryseelement

Å ha med deg en liten kjølebag som rommer kald drikke og varer som helst skal holdes kaldt kommer til å bli satt pris på av både store og små. Hvis du ikke har en som kjøles ned på strøm fra bilen kan det være en lur løsning å ha med seg ett eller to små fryseelementer i tillegg. Disse kan legges i en fryser ved hver mulighet du har. De fleste campingplasser har små felleskjøkken med mulighet for å låne fryseplass.

9. Et lite lager med tørrvarer

Det er alltid lurt å ha med seg et lite utvalg av ingredienser som holder seg tørre, hvis du skal reise i en lengre periode. Her kan du eventuelt fylle på underveis, men det kan være greit å sette inn en liten boks med dette i bilen, slik at du slipper å kjøpe alt nytt når du bare trenger litt. Velg gjerne blant det du vet du ofte trenger. Her har du mine must-haves:

  • Mel, gjerne en blanding av fint og grovt
  • Bakepulver og tørrgjær
  • Sukker og honning
  • Salt & pepper
  • Olje
  • En god sennep – dijon
  • Soyasaus
  • Eddik
  • Noe godt krydder som du vet du kommer til å trenge, som kanel og kardemomme, chilikrydder og tørre urter.

… og til slutt, for deg som skal tilbringe mye tid ute – en tarp eller presenning. For, det kommer til å regne – og det kan til og med regne i flere dager. Men, skal du la det stoppe deg? Har du en tarp er du alltid klar til å rigge deg til – enten det er for en lunsjpause eller for å lage middag før kvelden hvis du skal tilbringe natten i telt på en rasteplass. Den kan være nøkkelen som utgjør en tidlig kveld i soveposen om til en hyggelig utekveld.

Husk å forholde deg til regler om varme i skog og mark hvis du skal grille utendørs. Primus og kokeapparat skal også brukes trygt og aktsomt. Dette kan du lese mer om hos Norsk brannvernforening. Sørg også alltid for at det ikke ligger noe søppel eller annet igjen etter deg når du drar videre.

Under har vi også samlet en del gode mattips til deg som du kan la deg inspirere av - god tur!

Turmat - favorittrettene du kan putte i sekken.

Alt kan grilles – også desserten. Her finner du våre 5 beste tips til dessert på grillen.

Enkelt, godt og lett å variere - mulighetene er uendelige med grillspyd.