Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kniver og slipestål

Knivene du bør ha

Det er enklere å bruke kniven på en god måte når du har riktig kniv til oppgaven. Her er noen råd til et basisutvalg i kniver.

  1. Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  2. Kjøttkniv/slaktekniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  3. Liten rensekniv/kjøkkenkniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  4. Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  5. Utbeiningskniv (15 cm): En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  6. Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  7. Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Gode kniver krever godt stell

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann. En god kniv har dessverre ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre.

Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Hva kjennetegner en god kniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB12 29.05.2024 20:38:44