Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vaffel med pinnekjøtt

5 tips til hvordan reduserer matsvinn i jula

Jula er høysesong for store, deilige måltider og rause porsjoner – og kasting av mat! Her får du 5 enkle tips til å ta vare på restene og redusere matsvinnet ditt i jula.


1. Planlegg måltidene

I jula skal det ikke spares på noe, men om du virkelig vil gjøre en innsats for å kaste mindre mat, er planlegging av julens måltider noe av det viktigste du gjør.

2. Ta kontroll over kjøleskapet

Grønne råvarer i kjøleskap miljø

 • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har! Mye av det du har  i kjøleskapet trenger ikke stå kaldt. Plasser det i en kurv under benken til jula er over.
 • Sett de eldste meieriproduktene foran de ferskeste.
 • Ta i bruk alternative kjølemuligheter! En veranda med en tett kasse, eller et kald soverom egner seg godt til oppbevaring av store ting som kalkun og ribbe, eller til å holde drikkevarer kalde.
 • Unngå å kjøpe dobbelt opp! Ta alltid en titt i kjøleskapet før du drar i butikken.

3. Utnytt råvarene til julebaksten

Egg er en viktig ingrediens i julebaksten. Til mange kakeoppskrifter trenger vi stivpiskede eggehviter, og brenner inne med eggeplommene. Til hjemmelaget is og andre desserter og sauser er det ofte eggeplommene som er i fokus, og eggehvitene hoper seg opp i kjøleskapet. Her er noen tips om oppbevaring av både hviter og plommer, og noen gode oppskrifter på deilige julegleder med egg.

 • Eggehviter kan du oppbevare i et glass eller liknende i kjøleskapet opp til en hel uke uten at kvaliteten forringes. Eggehvitene lar seg piske opp til skum like bra som ellers på tross av den lange oppbevaringen. Siden eggehviter holder seg godt i kjøleskapet, er det ingen grunn til å fryse dem ned. Bak bunnene til en frisk og deilig juleinspirert pavlova, lag en stor porsjon søte og lekre pikekyss og gi bort til en du er ekstra glad i, eller prøv deg på nydelige makroner!
 • Eggeplommer holder ikke så lenge, maks et par døgn døgn i kjøleskapet. Har du mange eggeplommer, kan du lage julens beste hjemmelagede is av dem. Enda enklere er en deilig vaniljekrem til fruktsalaten.

4. Oppbevar riktig

Rester - restemat

 • Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort restene før det går for lang tid. Avkjøl så raskt som mulig, pakk i egnet emballasje og sett kaldt. Restene kan brukes både til julelunsjer og tapas i løpet av juledagene.
 • Skal du reise bort? Ta med det du kan, eller frys inn restene i passe store porsjoner.

5. Lag noe godt av restene

Ribbe, pølser, medisterkaker, pinnekjøtt, kalkun og poteter, det kan fort bli mye rester etter julemiddagene. Her har vi samlet våre beste tips til hva du kan gjøre med julematrestene: 

På matvett.no finner du tips og råd til hvordan ta godt vare på maten, og en egen plakat med Matvettreglene. Hvis du følger disse rådene blir det enklere å kaste mindre mat.

Sist oppdatert: tirsdag 12. desember 2017

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB11 08.06.2023 23:10:49