Populær påskehobby

Liker du at tilfeldighetene råder bør du satse på sugerørteknikken, mens naturinteresserte kommer til å like resultatet av et planteavtrykk på egg. Med eggdekorering har man mange flere muligheter enn bare å male på egg.

Hønseegg kan variere i størrelse, men det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at store egg har tynnere skall enn små egg. Derfor er det lurt å ikke velge de aller største eggene til eggdekorering.

Slik blåser du ut egget

Tømming av egg med eggepumpe.

Egget bør ha romtemperatur når det skal tømmes. Når det kommer rett fra kjøleskapet er innholdet mer tyktflytende.

Stikk et lite hull med en knappenål i den ene enden av egget og et litt større hull (3-5 mm) i den andre enden. Stikk en fyrstikk eller en strikkepinne inn i egget for å røre om innholdet. Deretter kan du blåse ut innholdet med munnen gjennom det minste hullet. Husk alltid å skylle godt etter med vann. Det skal ikke være eggrester igjen i skallet. Du kan også bruke en 20 ml sprøyte, men da trenger du bare ett hull.

Marmorering

Marmorerte egg er flotte å se på, og mye enklere å lage enn du tror. I hobbyforretningene får du kjøpt marmoreringsfarger og -pulver. Du vil oppnå fine resultater, og ingen egg blir like.

Eggmarmorering.

Rør ut to ts marmoreringspulver per liter vann. La det stå i to timer slik at vannet blir tyktflytende. Drypp deretter marmoreringsfargene du vil bruke i vannet. De vil legge seg på vannflaten.

Tre et tømt egg på en piperenser, dypp det forsiktig ned og løft opp. Heng egget til tørk eller bruk hårføner.

 

Klipp og lim!

Du kan feste mye forskjellig på eggene med papirlim. Du kan for eksempel lime på tørkede blomster og planter, papirbiter, garn, glansbilder, frimerker eller stoffbiter. Kanskje du har enda flere forslag? Husk at du kan lime på både hvite og fargede egg.

For deg som tror du ikke kan tegne

Du trenger ikke være kunstner for å gjøre egg om til små kunstverk. Det finnes mange fine metoder for deg som ikke liker å tegne, for eksempel akvarell på vått egg, sugerørteknikk og relieffmaling.

Akvarellmaling på vått egg.

Akvarell på vått egg

Fukt først hele egget med vann. Mal et vilkårlig mønster i en eller to farger. Du vil se at fargene flyter utover. Påfør så mange farger du ønsker, og la fargene flyte i hverandre. Tørk egget med en hårføner.

Sugerørteknikk

Legg en liten dråpe akvarellfarge på egget (gjerne farget), og blås på den med et sugerør. Gjenta med flere dråper eller med andre farger til du er fornøyd.

Relieffmaling
Grunn egget med silkemaling. Mal en annen farge øverst på egget, slik at det begynner å renne nedover. Tørk egget raskt med en hårføner. Påfør relieffmalingen der du ønsker, og la den tørke. Fargene får du kjøpt i hobbyforretningene.

Botanisk eggkunst

Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggeskallet trekke farge i et fargebad. Man koker ut fargen fra et plantestoff og legger ganske enkelt egget ned i vannet. Fargen synes best på hvite eggeskall. Vanlige løkskall gir den mest kjente fargen, men prøv gjerne også rødløk og rødkål.

Plantefarging

Hvis du er interessert i plantefarging bør du ta en tur ut i naturen. Der finnes mye du kan bruke. Ta en neve full finhakket bark, tørkede røtter eller blader og kok det minst 1-2 timer. Jo lenger du koker eggene, desto mørkere blir fargen. Prøv rødbeter, bjørk, kastanje, nøtteskall, reinfann, kjuker, kamille, blåbær – til og med kaffe og te gir farge.

Du kan lage ensfargede egg, men det er også morsomt å lage spennende mønstre og sjatteringer. Da må du legge fargestoffene inntil eggeskallet. Hold et tørkepapir i hånden. Legg løkskall eller andre fargestoffer inntil egget, og brett papiret rundt. Surr tråd eller en tøystrimmel rundt egget for å holde papiret på plass. Tøyet kan festes med et par strikker. Så legges egget til koking.

Kokte egg kan oppbevares, men kok dem lenge – to timer eller mer. Jo lenger du koker eggene, desto sterkere blir fargen. Fargene får også en annen karakter hvis du tilsetter en dl eddik per liter vann eller dypper eggene i eddik først.

 

Planteavtrykk

Planteavtrykk på egg.

Ved å legge for eksempel en blomst eller et blad på egget før du pakker det inn, kan du få et flott avtrykk. Fargene trekker inn rundt omrisset av planten, mens planten står igjen i hvitt. Noen ganger kan det komme fargestoff fra planten i avtrykket også.

Kok eggene til de får farge – med et sterkt fargebad holder det med 5-10 minutter. Skal du oppbevare eggene, må innholdet kokes i minst to timer. Hvis ikke må eggene tømmes før du begynner. Kochenille, som du får på apoteket, gir flotte røde fargenyanser.

Legg blomsten med ”ansiktet” ned. Det er enklere å spre ut blomsten hvis egget er fuktet med vann. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Tøystrimmelen fester du med en strikk. Trekk en bit av nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute. Det er alltid like spennende å pakke ut de flotte eggene!

 

Kok farge inn i egget

Du kan få farger og avtrykk av kreppapir, silkepapir og av ekte, mønstrede ull og silkestoffer. Eggene pakkes inn og kokes som forklart under naturfarger.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.