Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Påskeegg

Populær påskehobby

Liker du at tilfeldighetene råder bør du satse på sugerørteknikken, mens naturinteresserte kommer til å like resultatet av et planteavtrykk på egg. Med eggdekorering har man mange flere muligheter enn bare å male på egg.

Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg, enten de er store eller små. Derfor har  små egg tykkest skall, og er det beste valget til eggdekorering.

Slik blåser du ut eggene

 1. Stikk et hull i begge ender av egget med en tegnestift. Husk å være forsiktig.
 2. Dekk til begge hullene og rist hardt på egget.
 3. Sett munnen mot hullet på den ene siden, og blås forsiktig ut innholdet i egget i en bolle. 
 4. Sett egget til tørk, og egget er klart til maling/eller oppheng.

Bruk tempererte egg. Egg som kommer rett fra kjøleskapet er mer tyktflytende, og går eggeskallet lettere istykker. En eggpumpe kjøpt i hobbybutikk er også et godt alternativ for å tømme eggene.

Marmorering

Marmorering er en enkel teknikk. I hobbybutikker får du kjøpt marmoreringsfarger og -pulver. Du vil oppnå fine resultater, og ingen egg blir like.

Rør ut to ts marmoreringspulver per liter vann. La det stå i to timer slik at vannet blir tyktflytende. Drypp deretter marmoreringsfargene du vil bruke i vannet. De vil legge seg på vannflaten.

Tre et tømt egg på en piperenser, dypp det forsiktig ned og løft opp. Heng egget til tørk eller bruk hårføner.

Klipp og lim!

Du kan feste mye forskjellig på eggene med papirlim. Du kan for eksempel lime på tørkede blomster og planter, papirbiter, garn, glansbilder, frimerker eller stoffbiter. Kanskje du har enda flere forslag? Husk at du kan lime på både hvite og fargede egg.

For deg som ikke kan tegne

Du trenger ikke være kunstner for å gjøre egg om til små kunstverk. Det finnes mange fine metoder for deg som ikke liker å tegne, for eksempel akvarell på vått egg, sugerørteknikk og relieffmaling.

Akvarell på vått egg

Fukt først hele egget med vann. Mal et vilkårlig mønster i en eller to farger. Du vil se at fargene flyter utover. Påfør så mange farger du ønsker, og la fargene flyte i hverandre. Tørk egget med en hårføner.

Sugerørteknikk

Legg en liten dråpe akvarellfarge på egget (gjerne farget), og blås på den med et sugerør. Gjenta med flere dråper eller med andre farger til du er fornøyd.

Koke egg i fargebad

Påskeegg

Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggeskallet trekke farge i et fargebad. Man koker ut fargen fra et plantestoff og legger ganske enkelt egget ned i vannet. Fargen synes best på hvite eggeskall. Vanlige løkskall gir den mest kjente fargen, men prøv gjerne også rødløk og rødkål.

Naturfarging

Påskeegg

Hvis du er interessert i naturfarging bør du ta en tur ut i naturen. Der finnes mye du kan bruke. Ta en neve full finhakket bark, tørkede røtter eller blader og kok det minst 1-2 timer. Jo lenger du koker eggene, desto mørkere blir fargen. Prøv rødbeter, bjørk, kastanje, nøtteskall, reinfann, kjuker, kamille, blåbær – til og med kaffe og te gir farge. Her finner du 8 tips til ingredienser som gir nydelige farger!

Du kan lage ensfargede egg, men det er også morsomt å lage spennende mønstre og sjatteringer. Da må du legge fargestoffene inntil eggeskallet. Hold et tørkepapir i hånden. Legg løkskall eller andre fargestoffer inntil egget, og brett papiret rundt. Surr tråd eller en tøystrimmel rundt egget for å holde papiret på plass. Tøyet kan festes med et par strikker. Så legges egget til koking.

Kokte egg kan oppbevares som pynt gjennom påska, men kok dem lenge – to timer eller mer. Jo lenger du koker eggene, desto sterkere blir fargen. Fargene får også en annen karakter hvis du tilsetter en dl eddik per liter vann eller dypper eggene i eddik først.

Planteavtrykk

Ved å legge en blomst eller et blad på egget før du pakker det inn, kan du få et flott avtrykk. Fargene trekker inn rundt omrisset av planten, mens planten står igjen i hvitt eller lyse fargetoner. 

Kok eggene til de får farge – med et sterkt fargebad holder det med 5-10 minutter. Skal du oppbevare eggene til pynt bør eggene koke i minst to timer. 

Legg blomsten med ”ansiktet” ned. Det er enklere å spre ut blomsten hvis egget er fuktet med vann. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Tøystrimmelen fester du med en strikk. Trekk en bit av nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute. Det er alltid like spennende å pakke ut de flotte eggene!

Foto: Shutterstock

Lag noe godt av eggene

Visp lett sammen de utblåste eggene. Fyll eggemassen over på en plastboks med lokk og sett dem kaldt til de skal brukes. Eggemassen kan også fryses i inntil 3-4 måneder. Husk at 1 dl eggemasse = 2 egg.

De utblåste eggene er ypperlig for å lage gode vaflerpannekakeromelett eller en sjokoladekake i langpanne.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB14 25.06.2024 12:07:37