Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Påskeegg

Fargede frokostegg med naturlige farger

Blå, lilla, gule, oransje eller brune – du kan få fantastiske farger på egg ved å bruke naturlige fargestoffer fra mat. Perfekt hvis du vil lage noen ekstra morsomme egg til påskefrokosten! Her får du 8 tips til ingredienser som gir nydelige farger!

Påsken er tid for eggdekorering, og den eldste måten å dekorere egg på er å la eggeskallet trekke farge i et fargebad. Man koker ut fargen fra et plantestoff og legger ganske enkelt egget ned i vannet.

Fargede frokostegg

Å bruke fargestoffer fra mat til å farge egg tar gjerne litt lengre tid enn å bruke konditorfarge. Spesielt hvis du vil ha en tydelig og kraftig farge. Derfor er det et lurt tips å starte med å koke og avkjøle eggene først, slik at du er sikker på å få perfekt kokte egg uten risiko for overkoking.

Lag så en fargelake med de ingrediensene du ønsker å bruke ved å koke opp ønsket ingrediens sammen med vann. Kok til vannet har fått en tydelig og sterk farge. Sil fargevannet og avkjøl det helt. Nå kan du legge eggene over i det fargede vannet, og la dem ligge til de har fått ønsket farge, gjerne natten over. Jo lengre de får ligge i laken, jo mer farge vil de få. Fargen synes best på hvite eggeskall.

Under får du 8 tips til ingredienser som gir nydelige farger.

Nyanser av blått, lilla og grønt

Påskeegg

 • Blåbær: gir kraftige toner av lilla.
 • Rødkål: gir en sterk blåfarge, som blir sterkere jo lengre de får ligge. For å få en skikkelig kraftig blåfarge kan du la dem ligge natten over.
 • Spinat + rødkål: ved å kombinere disse kan du få en artig variant. La eggene ligge natten over i spinatblandingen, tørk dem og legg de så over i en rødkållake i et par timer til du får en grønn-gul variant med masse fargespill.
 • Spinat: gir en lysegul farge med innslag av grønt, når det får ligget natten over.

Varme toner av brun, oransje og gul

Påskeegg

 • Rødbeter: gir brune jordfarger. La eggene ligge et par timer for lys farge, og natten over for en mørkere variant.
 • Skall fra rødløk: gir en varm brunfarge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall.
 • Skall fra gul løk: gir en varm oransje farge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du også gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall.
 • Gurkemeie: gir en skarp og lys gulfarge.

Oppbevar kjølig for lengre holdbarhet

Sette frem fargede egg til påskefrokosten? Med rødkålsfargede egg kan du skape en magisk opplevelse til påskefrokosten. De mørkeste fargene får du ved å la de ligge over natten. Skal de serveres til frokost er det lurt å la de ligge kjølig i fargelaken, for best holdbarhet. Hardkokte egg holder seg fint 2-3 dag er i kjøleskapet.

Påskeegg

Her finner du alt du lurer på om holdbarhet og oppbevaring på egg.

Små grep for mindre svinn

Farging med løkskall er en super måte å bruke ressurser på som ellers skulle gått rett i søpla. Hvis du skal farge med rødbeter kan du gjerne bruke skrell når du koker laken. Det gir også godt med farge. Ved farging med rødkål kan du godt bruke de ytterste lagene som du gjerne skreller bort før bruk. Ta vare på skall og skrell i en liten boks i kjøleskapet eller i fryseren i perioden frem mot påske hvis du har planer om å farge egg til påske. Det er heller ikke noe i veien for å bruke spinat som er begynt å bli litt vassen og ikke like fristende å spise lengre.

Påskeegg

Skal du blåse ut egg for å farge eller male dem til påske? Visp lett sammen de utblåste eggene. Fyll eggemassen over på en plastboks med lokk og sett dem kaldt til de skal brukes. Eggemassen kan også fryses i inntil 3-4 måneder. Husk at 1 dl eggemasse = 2 egg.

I tillegg til å være perfekt til å lage eggedosis er de utblåste eggene også ypperlig for å lage gode vafler, pannekaker, omelett eller en sjokoladekake i langpanne.

Påskeegg

Ta også gjerne barna med inn på kjøkkenet for å farge eggene! På matstart.no finner du en morsom variant med krakelerte dinosauregg som ungene enkelt kan eksperimentere med selv.

Sist oppdatert: mandag 14. mars 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB11 25.05.2024 06:43:06