Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fisk og skalldyr beskjært

Tilberedning av krabbe

Krabbe kan du nyte gjennom hele året, og om høsten er de spesielt gode. Det er ikke rart at krabbe er en  favoritt i sosiale lag, da det er enkelt å servere og hyggelig å dele med andre. 

Krabbe kan kjøpes levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Levende krabber må behandles så raskt som mulig etter at de er fanget. Det er også viktig å bedøve eller avlive krabbene før de kokes.

For å bedøve krabben kan du bruke en skarp kniv og kløyve hodet fra munnen, midt mellom øynene og ca. 2 cm bakover. Du kan også gi krabben et hardt slag med et treskaft eller liten klubbe. Da lammes det sensoriske nervesenteret slik at krabben bedøves.  

Slik koker du krabbe

Ha rikelig med fosskokende, lettsaltet vann klart, og legg krabbene rett i vannet. Beregn ca. 50 g salt per liter vann. Ikke legg i for mange krabber av gangen, da vil vannet avkjøles raskt. 

Koketiden for krabbe er 15-25 minutter, avhengig av størrelsen. Krabben er ferdig kokt når du lett kan trekke av de små klørne. 

Løft krabbene ut av kokevannet med en hullsleiv eller liknende, og legg dem til avkjøling på ryggen, for å holde på kokekraften inne i skallet.

Slik renser du hel krabbe

  1. Fjern først haleklaffen, og vri av klørne og beina. Åpne krabben ved å presse oppover i fronten av krabbehuset slik at det løsner fra krabbeskjoldet.
  2. Legg krabbehuset med den flate siden ned og del det på midten.
  3. Fjern gjellene fra krabbehuset, også de som sitter i ryggskjoldet.
  4. Snu krabbeskallet, og trykk ut paven som sitter som en pose bak øynene. Trykk ned til du hører et lite knepp. Da er den løs, og lett å ta ut.

Hvor mye krabbe per person?

Beregn ca. 200 g krabbekjøtt per person - det tilsvarer omtrent innholdet i én stor krabbe. Skal dere sitte lenge rundt bordet, kan det være lurt å sikre med noen ekstra krabbeklør. Eventuelt kan du kjøpe andre skalldyr i tillegg supplere. 

Tilbehør til krabbe

En klassiker, spesielt om sommeren, er å servere krabbe litt som du serverer reker: fersk loff, majones, sitron, salat og eventuelt litt urter. Krabbekjøttet er saftig og godt, og har en nøytral sjøsmak, som gjør at det svært allsidig. Prøv derfor å krabbe med annet tilbehør også, og i forskjellige former. 

Oppskrifter med krabbe

Pepperkrabbe med kamskjell

Pepperkrabbe med kamskjell

Grillet kongekrabbe

Grilllet kongekrabbe

Skagenrøre

Skagenrøre - Toast Skagen

Eksklusiv kongekrabbesalat med aïoli

Eksklusiv kongekrabbesalat med aïoli

Tartar av avokado og kongekrabbe

Tartar av avokado og kongekrabbe

 

Sist oppdatert: onsdag 24. januar 2024

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB13 25.05.2024 04:26:21