Tilberedning av krabbe

Du kan kjøpe krabbe levende, kokt, renset i skall, frossen eller hermetisk.

Slik steller du levende krabber:

Levende krabber må behandles så raskt som mulig etter at de er fanget. Det er viktig å bedøve eller avlive krabbene før de kokes. NB: Det er ikke tillatt å trekke klørne av levende krabber!!!

For å bedøve krabben kan du bruke en skarp kniv og kløyve hodet fra munnen, midt mellom øynene og ca. 2 cm bakover. Du kan også gi krabben et hardt slag med et treskaft eller liten klubbe. Da lammes det sensoriske nervesenteret slik at krabben bedøves.  

Ha rikelig med fosskokende lettsaltet vann klart, og legg krabbene rett i vannet. Beregn ca. 50 g salt per liter vann. Ikke legg i for mange krabber av gangen, da vil vannet avkjøles raskt. 

Koketiden for krabbe er 15-25 minutter, avhengig av størrelsen. Krabben er ferdig kokt når du lett kan trekke av de små klørne. 

Løft krabbene ut av kokevannet med en hullsleiv eller liknende, og legg dem til avkjøling på ryggen, for å holde på kokekraften inne i skallet.

Slik renser du en hel krabbe: 

1. Fjern først haleklaffen og vri av klørne og beina. Åpne krabben ved å presse oppover i fronten av krabbehuset slik at det løsner fra krabbeskjoldet.

2. Legg krabbehuset med den flate siden ned og del det på midten

3. Fjern gjellene fra krabbehuset, også de som sitter i ryggskjoldet.

4. Snu krabbeskallet og trykk ut paven, som sitter som en pose bak øynene. Trykk ned til du hører et lite knepp, da er den løs, og lett og ta ut.

Beregn ca. 200 g krabbekjøtt per person - det tilsvarer omtrent innholdet i en stor krabbe. 

Kilde:https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskevelferd/hvordan_kan_du_bedove_krabber_for_koking.39761 

https://3iuka.no/  

 

Oppdatert  19.10.2020

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.