Tilberedning av hummer

Hummer er eksklusivt og deilkat, og fortjener den beste behandlingen. Slik behandler du levende hummer. 

Vil du utnytte hummeren maksimalt, tar du vare på skallet og koker en deilig kraft. Da har du et flott utgangspunkt til en velsmakende hummersuppe dagen etter.

Avliving av hummer

  1. Hold fast klørne til hummeren med én hånd, slik at den ligger stille.
  2. Finn krysset på toppen av hodet til hummeren. Bruk en tung, stor kniv og sett bakspissen (mot skaftet) i krysset 3.5 cm bak øynene og kløyv hodet til hummeren med en bestemt og rask bevegelse. 

Koking av hummer

  1. Kok opp rikelig med vann. Tilsett 50 g salt per liter vann.
  2. Legg hummeren i det fosskokende vann og la vannet igjen få et oppkok. Deretter senk varmen og la hummeren trekke videre.
  3. Koketiden avhenger av størrelsen, men en tommelfingerregel er at en hummer på 500 gram skal trekke i 12 minutter. Er hummeren større 500 gram, regner du 2 minutter ekstra per 100 gram. 
  4. Når hummerne er ferdig trukket ta dem ut og avkjøl dem i isvann med ryggsiden ned. Slik tar du best vare på den gode kraften inne i hummeren.

Dele og rense hummer

  1. Legg hummerne med ryggen ned og del dem fra midten og ut mot halespissen. Del deretter fra midten og fremover mot hodet.
  2. Skal du servere hummeren naturell, så behold klørne på og bruk baksiden på en tung kniv til å knuse den slik at man kommer til klokjøttet. 
  3. Ta ut paven (magesekken) som ligger som en blære bak øynene.
  4. Fjern tarmen (den mørke strengen) som ligger langs ryggen på halen, og de gråfargede gjellene.