Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Dampet kveite med bønnepuré og sopp

Steke- og koketips for fisk og skalldyr

Her finner du kjernetemperatur og nyttige steke- og koketips for fisk og skallsøt chilisausdyr.

Rett/del

Mengde pr. porsjon

Tilberedningsmetode

Kjernetemp. ferdig tilberedt

Helstekt fisk i folie

300-400 g

Stekes i ovn ved 200 °C ca. 40 minutter for en fisk på en kilo.

ca. 60 °C

Filet i ovn (tykkere stykker)

200-250 g

Brunes 2 minutter på hver side og etterstekes i ovn på 180 °C ca. 15 minutter avhengig av tykkelse.

ca. 60 °C eller lavere om du ønsker en rå kjerne

Kokt fisk i skiver

300-400 g

Trekkes i 6-8 minutter. Stykker tykkere enn 3 cm bør trekke i 10 minutter.

 

Filet i skiver

200-250 g

Stekes på middels varme 1-2 minutter på hver side for tynne skiver og 3-5 minutter for tykkere skiver.

 

 Lutefisk

500-1000 g

I ovn på 225 °C i 30-40 minutter.

 

Hel kokt fisk                

300-400 g

Legges i kaldt, lettsaltet vann og bringes til kokepunktet. Trekkes rett under kokepunktet i 40 minutter for en fisk på 2,5 - 3 kg, avkjøles i vannet.

ca. 60 °C

Hel grillet fisk

300-400 g

Velg fisk på 500-600 g. Snitt skinnet med en skarp kniv på begge sider, krydre og legg evt i fyll i buken. Surr fisken med bløtlagt snøre og pensle med litt olje før grilling. Grill på indirekte varme i 15-20 minutter, avhengig av størrelse.

 

Grillet fisk i folie

300-400 g 

Velg fisk på ca. 1 kg. Skjær av hode, hale og finner. Snitt skinnet med en skarp kniv på begge sider, krydre og legg eventuelt fyll i buken. Pakk i aluminiumsfolie og grill på indirekte varme i 30-40 minutter, avhengig av størrelse.

 

Tining av reker

 

Spre rekene ut avispapir e.l og la dem ligge i romtemperatur til de tiner. Eller hell kaldt vann på frosne reker i en bolle. Hell av vannet når rekene har tint. Du kan også hurtigtine reker med kokende vann. Hell av vannet umiddelbart og la rekene renne godt av seg.

 

Koking av blåskjell

 

500 g

Skyll blåskjell i kaldt vann og skrap/børst dem rene for påvekster. Fjern byssustråden («skjegget»). Fjern skadde skjell og skjell som ikke synker. Ha skjellene i en kjele og tilsett de smaksemnene du ønsker. Kok opp, sett på lokk og damp skjellene i ca. 5 minutter, eller til de har åpnet seg. Kast skjell som ikke har åpnet seg.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.7869, server:MP-PRD-WEB11 29.02.2024 16:43:19