Når du skal ha honning som topping på yoghurt, til ost eller over salaten, er det lettere at den er flytende og glatt. Mye av den flytende honningen du får kjøpt i butikken i dag er ikke norsk, og det er jo litt synd når vi har så mange flinke birøktere her i landet som lager fantastisk honning.
Faktisk er all honning flytende når den kommer fra bikuben, men på grunn av sitt høye sukkerinnhold vil den bli kornete over tid. Derfor er det vanlig å røre honningen kontrollert etter sanking, for å skape en finkrystallisert honning med en fastere, kremet konsistens, og unngå store sukkerkrystaller. Men - nå skal vi snakke om flytende honning!
Oppskrift: Fleskepannekake med honning og sprøtt bacon
Sett honningen i vannbad
Med et enkelt triks kan du gjøre det faste honningen din mer flytende, sånn at den er lettere å bruke som topping. Dette gjør du:
1. Sett krukka med honning i et varmebad. Vannet bør ikke være over 45 °C, for at ikke næringsstoffene i honningen skal gå tapt.
2. Rør med en skje, helt til du merker at honningen blir mer glatt og tynn. Det tar ca. 1 minutt.
Vipps så har du flytende honning, like god og holdbar som i fast form. Er du tålmodig og lar honningen stå i vannbad en god stund, vil den holde seg flytende lenger. Smelter du opp lynghonning på denne måten, vil den holde seg flytende i flere måneder. Har du en hylle over stekeovnen din, kan du oppbevare honningkrukka der, så den får stå temperert.
Redd krystallisert honning
Honning i vannbad gjør ikke bare fast honning flytende, men vil også redde honning som har sukret seg. At honningen sukrer seg er som nevnt helt naturlig, men kan være irriterende når man skal spise den. Men ikke vær redd, etter en runde i vannbadet kan du bruke den akkurat som før - klumpfri til og med!