Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hel, rå kalkun, Bilde 1 av 6

Oppdeling av kalkun

En hel kalkun er ofte rimelig i innkjøp, og med en skarp kniv og litt tid til rådighet kan du trylle flere flotte middager ut av de ulike kalkunstykkene.

Det er en fordel å kjøpe en litt stor kalkun på 6 – 7 kg, da blir de enkelte stykkene større, og dermed lettere å få en god utnyttelse av. Sørg for at kalkunen er skikkelig tint før du starter med oppdelingen. Ta kalkunen ut av esken den ligger i og la den tine i kjøleskapet eller på et tilsvarende kaldt sted i ca. 2 døgn.

Start med å skjære ut kalkunfiletene ved å la kniven følge brystbenet og ribbena slik at fileten etter hvert løsner fra skroget. Pass på at så lite kjøtt som mulig sitter igjen på beinskroget. 

Skal du ha en renskåret kalkunfilet løsner du skinnet med en kniv slik at det kan trekkes og skjæres av. Kalkunfileten kan brukes hel eller skjæres i biffer, terninger eller strimler. 

På innersiden av kalkunbrystet sitter det en muskel som kalles innerfileten. Den kan med fordel tas ut og brukes for seg. Den sitter løst fast, så det er nesten bare å dra den ut. Hjelp litt til med en skarp kniv. 

2.  Deretter skjærer du av kalkunlårene. Skjær inn mellom lår og skroget, inn mot leddet. Brekk låret utover slik at du får skåret over senen i leddet. Skjær av begge lårene. 

Låret kan helstekes som de er, men det beste er å dele det i to i kneleddet. Bruk overlåret til en benfri stek, og underlåret til gryte eller suppekjøtt.

3.  Når låret er delt i to, skjærer du på langs inn og rundt lårbenet slik at du får et helt stykke uten ben. Den kan surres til en liten stek, og eventuelt fylles også. Lårkjøtt er også godt egnet skåret i biter til gryter og supper.

4.  Den nederste delen av låret inneholder en del brusk, sener og ben, men med en skarp kniv og litt tålmodighet er det fullt mulig å skjære kjøttet fra bena og bruke det til gryte eller suppe.  Det kan også kvernes eller hakkes til farseretter. Dette stykket kan også stekes eller kokes helt, og kjøttet kan plukkes og brukes i både salater, supper og gryter.

5.  Den tykkeste delen av vingen kan deles i leddet og brukes sammen med lårstykker i en gryte. Kalkunskroget, vinger og avskjær kan hogges opp og brukes til kraft, som passer bra til supper og sauser.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB14 22.06.2024 11:43:25