Lammecarré med honningglaserte rotgrønnsaker

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

En deilig rosastekt lammecarré med honninglaserte grønnsaker og rødvinssaus er skikkelig kosemat! Server gjerne også tilbehør som mandelpotetmos, selleri- og potetmos eller pastinakkpuré til. 

Ingredienser

  • 2 stk lammecarré (á 350 g)
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss smør til steking
  • 2 båter hvitløk

Rødvinssaus:

  • 1 stk sjalottløk
  • 1 ss olje til steking
  • 2,5 dl rødvin
  • 2,5 dl lammekraft , eventuelt oksekraft
  • 50 g usaltet smør

Honningglaserte rotgrønnsaker:

  • 2 stk gulrot
  • 2 stk pastinakk eller persillerot
  • 0,5 stk sellerirot
  • 2 stk rødløk
  • 1 ss olje
  • 3 ss flytende honning
  • 3 stilker frisk timian (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Start med sausen. Finhakk sjalottløk, og fres den raskt i en liten kjele med litt olje.
  2. Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en marmeladeaktig konsistens). Dette tar ca. 30 minutter.
  3. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter.
  4. Skrell grønnsaker og kutt dem i jevnstore biter. Legg grønnsakene over i en ildfast form, ha på litt olje, og krydre med salt og pepper. Tilsett honning, og gjerne litt frisk timian.
  5. Snitt et rutemønster i fettsiden på lammecarréen. Bruk en skarp og spiss kniv og se til at du ikke skjærer helt ned i kjøttet.
  6. Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det på alle sider i en stekepanne med smør på sterk varme. Ha hvitløksbåter, og eventuelt litt timian i pannen mot slutten av bruningen.
  7. Legg kjøttet og hvitløken over grønnsakene i formen, og sett den inn i ovnen på 125 °C, i ca. 20 minutter. Bruk et steketermometer og stek til ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C, medium pluss ved 65-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C.
  8. Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 minutter før du skjærer i det. Skru eventuelt opp temperaturen på ovnen om grønnsakene trenger noen minutter til.
  9. Sil sausen, og ha den tilbake i kjelen. La den få et raskt oppkok, trekk kjelen av platen og rør inn smør i terninger (montere sausen). Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn.
  10. Skjær kjøttet i skiver mellom bena og server lammecarréen med honningglaserte grønnsaker og rødvinssaus. En fløyelsmyk pastinakkpuré eller mandelpotetmos med timian smaker også godt til.

Lammecarré med glaserte grønnsaker

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.