Gravide og jern

Jern er viktig for både mor og barnet under graviditeten. Gravide og ammende er derfor blant dem som har et økt behov for jern. Her gir vi deg et par enkle tips til hvordan du kan unngå jernmangel. 

Jern er viktig for å sikre normal fostervekst og utvikling. Et økt jernbehov hos deg som er gravid er derfor knyttet til overføring av jern til fosteret under graviditeten. I tillegg er jern viktig for at du som gravid skal holde deg frisk og opplagt gjennom hele graviditeten. Dersom jernstatusen er dårlig i begynnelsen av graviditeten, vil det fort merkes på formen!

Når du blir gravid, er det helt normalt at jernnivået i blodet synker, vanligst er dette å se rundt syvende måned. Svangerskap gir økt væskevolum i kroppen slik at blodet fortynnes. Det trenger ikke å bety at jernstatusen er dårlig. Mange gravide kvinner blir bekymret når blodprosenten går ned, men så lenge nedgangen er moderat og hemoglobinet ikke er under 11 g/dl er det ingen grunn til bekymring. Jernstatus sjekkes opp rutinemessig ved svangerskapskontrollene. 

Jern og kosthold

Ved å spise sunt, jernrikt og bevisst med en gang du skjønner at du er gravid, kan du forebygge jernmangel. Det er derfor viktig å være bevisst i forhold til hva kroppen trenger, og hvilke matvarer du må spise for å få dekket dine behov.

Hvor mye jern man får i seg er avhenger av flere faktorer. Først og fremt avhenger det av hvor mye jern det er i matvaren og hvilke type jern matvarene inneholder. Hvordan du setter sammen måltidene dine er også viktig. 

Jern finnes i to forskjellige former i maten. Vi skiller mellom hemjern og ikke-hemjern.

 • Hemjern er den formen som utnyttes best i kroppen og finnes i animalske matvarer som kjøtt, egg, lever og innmat. 
 • Ikke-hemjern er mindre tilgjengelig for opptak i kroppen og finnes i korn, kornprodukter, grønnsaker og frukt.

Opptaket av ikke-hemjern påvirkes av hva du spiser. Vitamin C fra juice, frukt og grønnsaker og den såkalte «kjøttfaktoren» (et peptid), som finnes naturlig i kjøtt, fiks, egg og andre animalske matvarer er med på å øke opptaket av ikke-hemjern. En skive ekstra grovbrød med et par paprikaskiver til pynt og et glass appelsinjuice vil bidra til å øke jernopptaket fra måltidet. En kombinasjon av kjøtt, grovt korn og frukt og grønnsakerer derfor supert for en som er gravid.

Vent gjerne med te eller kaffe, da disse drikkevarene faktisk reduserer opptaket.

Gode kilder til jern

 • Magert kjøtt, og kjøttpålegg. En gyllen huskeregel er - jo rødere kjøtt, desto mer jern.
 • Egg, leverpostei og innmat. Leverpostei til en brødskive gir ca. 1 mg jern.
 • Grovt brød og kornprodukter er også gode jernkilder, fordi vi spiser så mye av det. Jo grovere brødet er desto mer jern inneholder det. Én skive ekstra grovt brød gir ca. 1 mg jern.
 • Havregryn og hirse.
 • Mørkegrønne grønnsaker som spinat, brokkoli og grønnkål inneholder en god del jern, men er av den typen som trenger hjelp av vitamin C og «kjøttfaktoren» for å nyttiggjøres best mulig.
 • Poteter, grønnsaker, frukt og bær inneholder også noe jern, samt vitamin C.
 • Erter, bønner og linser

Bør jeg ta jerntilskudd?

Bruk av jerntilskudd bør vurderes i samråd med din lege. Jerntilskudd skal aldri tas uten at det er påvist mangel. Blodprøven som rutinemessig tas av alle gravide, vil fortelle om du trenger tilskudd eller ikke. Gravide med dårlig jernstatur i begynnelsen av graviditeten vil ofte etter første trimester trenge mer jern. Da kan jerntilskudd være nødvendig, men dette vil du få beskjed om gjennom legen din ved svangerskapskontrollene.  

Her kan du laste ned og printe ut minibrosjyren Jern og gravide.

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.