Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår á 2 ½ kg, evt saltet
  • 1,5 l vann
  • 2 ss salt
  • 10 stk. hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. sellerirot

Saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kraft fra koking
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss finnhakket frisk dill

Til servering:

  • 4 stk. nepe
  • 0,5 stk. kålrot
  • 4 dl frosne erter
Del

Kokt lammelår med dillsaus

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du forsøkt å koke lammelåret noen gang? Resultatet er mørt og saftig kjøtt, og bonusen er en nydelig kraft til å lage saus av. En lys, mild veloutésaus med dill smaker nydelig til.

Denne framgangsmåten kan også brukes på salt kokelår av lam, men da skal vannet ikke saltes. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår á 2 ½ kg, evt saltet
  • 1,5 l vann
  • 2 ss salt
  • 10 stk. hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. sellerirot

Saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kraft fra koking
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss finnhakket frisk dill

Til servering:

  • 4 stk. nepe
  • 0,5 stk. kålrot
  • 4 dl frosne erter

Slik gjør du

  1. Legg lammelåret i en kjele stor nok til å romme hele låret, for eksempel en oval fiskekjele.
  2. Del grønnsakene i biter og legg dem i kjelen. Hell på vann til det dekker og tilsett salt, pepper, laurbærblad, timian og rosmarin. Kok opp, senk varmen og la låret trekke i 2 – 2 ½ time, til det har en kjernetemperatur på 68-70 °C.
  3. Løft kjøttet ut av kjelen og legg det på et fat. Hold det varmt.
  4. Sil kraften.
  5. Rens og del nepe, gulrot og kålrot i omtrent like store biter. Kok dem knapt møre i litt av kraften. Legg i ertene helt på slutten av koketiden.
  6. Smelt smør i en liten kjele. Rør inn hvetemel. Spe med varm kraft til du har en passe tykk saus. La sausen småkoke i 10 minutter. Hell i fløte og smak til med litt salt og pepper. Finhakk dill og bland inn i sausen rett før servering.
  7. Skjær lammelåret i skiver og server med grønnsaker, saus og poteter.

Har du ikke en stor nok kjele, kan du skjære av skanken i kneleddet og legge den i kjelen sammen med resten av låret.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant