Kokt lammelår med dillsaus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Har du forsøkt å koke lammelåret noen gang? Resultatet er mørt og saftig kjøtt, og bonusen er en nydelig kraft til å lage saus av. En lys, mild veloutésaus med dill smaker nydelig til.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammelår (ca 2 ½ kg)
  • 112 l vann
  • 2 ss salt
  • 10 stk hel pepper
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 12 stk sellerirot

Saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kraft fra koking
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss finnhakket frisk dill

Til servering:

  • 4 stk nepe
  • 12 stk kålrot
  • 4 dl frosne erter

Slik gjør du

  1. Legg lammelåret i en kjele stor nok til å romme hele låret, for eksempel en oval fiskekjele.
  2. Del grønnsakene i biter og legg dem i kjelen. Hell på vann til det dekker og tilsett salt, pepper, laurbærblad, timian og rosmarin. Kok opp, senk varmen og la låret trekke i 2 – 2 ½ time, til det har en kjernetemperatur på 68-70 °C.
  3. Løft kjøttet ut av kjelen og legg det på et fat. Hold det varmt.
  4. Sil kraften.
  5. Rens og del nepe, gulrot og kålrot i omtrent like store biter. Kok dem knapt møre i litt av kraften. Legg i ertene helt på slutten av koketiden.
  6. Smelt smør i en liten kjele. Rør inn hvetemel. Spe med varm kraft til du har en passe tykk saus. La sausen småkoke i 10 minutter. Hell i fløte og smak til med litt salt og pepper. Finhakk dill og bland inn i sausen rett før servering.
  7. Skjær lammelåret i skiver og server med grønnsaker, saus og poteter.

Har du ikke en stor nok kjele, kan du skjære av skanken i kneleddet og legge den i kjelen sammen med resten av låret.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.