Lammelår fra Rana i Helgeland

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lammekjøtt tilberedt på denne måten blir saftig og mørt, noe som skyldes melkesyrebakteriene i kefirmelka. Tilbake i tid var denne fremgangsmåten en mulighet for å konservere eller oppbevare kjøttet for en kortere periode.

Ingredienser

  • ca. 212 kg lammelår
  • 1 l kefir
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 2 ss finhakket frisk rosmarin
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du

  1. Bland sammen kefir, timian, rosmarin og hvitløk.
  2. Tøm blandingen i en stor plastpose, og legg i lammelåret (med eller uten bein). Knyt igjen posen. La det ligge i kjøleskap i 2 døgn.
  3. Ta lammelåret ut av posen og stryk av noe av marinaden med hånden. Den skal ikke skylles i vann. Krydre med salt og pepper.
  4. Stek lammelåret på 125 grader til kjernetemperaturen er 65-70 grader for medium til medium pluss, og 76 grader for gjennomstekt. 
Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

Server med for eksempel råstekte poteter, sjysaus og grønnsaker.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.