Steak and kidney pie

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

By på en skikkelig britisk klassiker! Når du besøker England, er et besøk på en av de flotte, gamle pubene obligatorisk. Der står garantert biff- og nyrepai på menyen, en av de mest kjente britiske nasjonalrettene. Her har du oppskriften.

Ingredienser

  • 800 g kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
  • ca. 250 g kalvenyrer eller lammenyrer
  • 2 stk. løk
  • 4 ss olje til steking
  • 2 ss hvetemel
  • 2 stk. laurbærblad
  • 4 stilker frisk timian eller 1 ts tørket
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ts tørr sennep
  • 1 ss rødvinseddik
  • 2 ss worchestershiresaus
  • 100 g aromasopp eller sjampinjong
  • 1 ss gulrot
  • 4 dl oksekraft eller hønsebuljong
  • 3 ss hakket frisk persille
  • 4 plater butterdeig
  • 1 stk. egg til pensling

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger på ca. 2x2 cm.
  2. Del nyrene på langs og fjern fett, hinner og kanaler. Skyll nyrene i kaldt vann og kutt dem i små biter.
  3. Finhakk løk.
  4. Varm en stekepanne med litt olje og fres løken til den er myk og blank. Tilsett litt mer olje i pannen og fres nyrene til de skifter farge. Dryss over litt hvetemel. Ha nyrer og løk over i en romslig gryte.
  5. Varm pannen på nytt og fres kjøttet i omganger. Dryss over resten av melet og krydre med litt salt og pepper. Ha kjøttet over i gryten etter hvert. Tilsett mer olje i stekepannen ved behov.
  6. Del soppen i biter og stek til den faller sammen. Ha soppen over i gryten.
  7. Kok ut stekepannen med litt vann og ha det i gryten sammen med laurbærblad, timian, tomatpuré, sennepspulver, rødvinseddik og worchestershiresauce.
  8. Del gulrot i biter og ha dem i gryten.
  9. Hell i nok kraft til at kjøttet er akkurat dekket. Kok opp, senk varmen og la alt småkoke i 1 ½-2 timer, eller til kjøttet er helt mørt og sausen har tyknet.
  10. Fjern laurbærladene og juster smaken med salt og pepper. Om du synes sausen er for tynn, kan den jevnes med litt maisenna rørt ut i kaldt vann. Er sausen for tykk, så tilsett litt vann.
  11. Rør inn hakket persille. Ha alt over i en høy form. La stuingen avkjøles (den må ikke være for varm når lokket legges på, da vil butterdeigen smelte).
  12. Tin butterdeigplatene og legg dem slik at de overlapper hverandre. Kjevle ut til et kvadrat som er noe større enn diameteren på paiformen.
  13. Pensle kanten på paiformen med litt sammenvispet egg, og legg deigen over formen. Klem deigen forsiktig fast til kanten, og skjær vekk overflødig deig (la deigen gå minst 2 cm ned på siden av formen). Bruk en spiss kniv og stikk flere små hull i deigen. Pensle deigen med sammenvispet egg. Bruk gjerne restene av deigen til dekorasjoner på toppen.
  14. Stek paien på nest nederste rille i ovnen på 200 °C i 18-20 minutter, til deigen har hevet godt og er gyllen og paien er gjennomvarm.

Server paien rykende varm fra ovnen, gjerne med en hjemmelaget potetmos eller fries og dampede grønnsaker, eller bryt med det erkebritiske og server en frisk salat.

Nyrepai

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.