Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Utbrettet kylling med tranebær og balsamico

Marinert flatbird

Ingredienser

porsjoner
 • 2,5 dl tørkede tranebær
 • 1 stk. flatbird (ca 1.5 kg)

Marinade:

 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss lønnesirup eller honning
 • 0,5 dl balsamicoeddik
 • 2 båter hakket hvitløk
 • 0,5 potte frisk timian
 • 1 dl eller ca halvparten av tørkede tranebær
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Flatbird - eller utbrettet kylling - er enkelt og morsomt å tilberede både på grillen og i stekeovnen. Kjøttet blir saftig, og det er enkelt å dele kyllingen etterpå.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
 • 2,5 dl tørkede tranebær
 • 1 stk. flatbird (ca 1.5 kg)

Marinade:

 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss lønnesirup eller honning
 • 0,5 dl balsamicoeddik
 • 2 båter hakket hvitløk
 • 0,5 potte frisk timian
 • 1 dl eller ca halvparten av tørkede tranebær

Slik gjør du

 1. Hell litt kokende vann over tranebærene og la dem svelle i ca. 10 minutter.
 2. Ha olivenolje, soyasaus, lønnesirup, balsamico, hvitløk og timian i en hurtigmikser. Smak til med salt og kvernet pepper. 
 3. Legg kyllingen i en dyp form med bryst og lår opp og gni marinaden godt inn i kyllingen. Dekk med plast og sett kaldt i minst 4 timer, helst over natten.

Tilberedning på grill:

 1. Ta kyllingen ut av kjøleskapet og tørk den godt. Ta vare på resten av marinaden og gi den et oppkok.
 2. Legg kyllingen på indirekte varme på grillen og grill den i 30-50 minutter. Pensle flere ganger med marinaden mot slutten av steketiden. Kyllingen bør ha kjernetemperatur på minst 68 °C. På 75 °C er den helt gjennomstekt.  Har du ikke et steketermometer kan du kontrollere om kyllingen er ferdig stekt ved å stikke en spiss kniv inn ved lårfestet hvor den blir ferdig senest. Pipler det ut blank kjøttsaft, så er kyllingen ferdig.
 3. Ta kyllingen av grillen og la den hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den. Del den i passe store biter og server. Dryss over litt frsk hakket timian ved servering.

Tilberedning i stekeovn:

 1. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
 2. Ta kyllingen ut av kjøleskapet og legg den over i en ildfast form. Fordel resten av de bløtlagte tranebærene og hakket timian over og rundt kyllingen. Ta vare på resten av marinaden og gi den et oppkok.
 3. Sett formen midt i ovnen og stek kyllingen i 50-60 minutter. Pensle den med marinaden flere ganger i løpet av steketiden. Kyllingen bør ha kjernetemperatur på minst 68 °C. På 75 °C er den helt gjennomstekt.  Har du ikke et steketermometer kan du kontrollere om kyllingen er ferdig stekt ved å stikke en spiss kniv inn ved lårfestet hvor den blir ferdig senest. Pipler det ut blank kjøttsaft, så er kyllingen ferdig.
 4. Ta kyllingen ut av stekeovnen og la den hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den. Server den i formen, eller del den i biter og flytt den over på et serveringsfat.
 5. Hell stekesjyen over i en kjele og smak til med balsamico, lønnesirup og soyasaus. Bruk en skje og hell litt av sausen over kyllingen ved servering. Dryss over litt hakket timian.

Server gjerne kyllingen med grillede grønnsaker eller en stor bolle salat og ferskt brød til å suge opp den gode kraften. 

Denne oppskriften kan du også lage med kyllinglår. Beregn da 1-2 kyllinglår pr person. 

Å brette ut kyllingen reduserer tilberedningstiden, og gjør den enkel å dele ved servering. Får du ikke tak i flatbird i butikken, kan du forberede den hjemme. Legg kyllingen på kjøkkenbenken med brystet ned. Bruk en saks eller en sagtakket kniv, og fjern ryggbeinet ved å klippe igjennom eller skjære ned på begge sider av beinet. Kutt et snitt i det myke brystbenet for å få brettet kyllingen godt ut. Tørk godt og fjern så mye små bein som mulig..
Lag kraft på skroget! Ta vare på alle bein- også ryggbeinet du har fjernet - og legg dem i en kjele med litt løk, purre, selleri og gulrot. Tilsett vann så det dekker, noen hel pepper, litt tørket timian og et par laurbærblad. Kok opp, senk varmen og la kraften koke i 2-3 timer. Sil, avkjøl og fjern fettet dom danner seg på toppen. Frys kraften, eller bruk den til å lage en suppe av kyllingrestene neste dag.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode:

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB14 30.05.2024 04:42:38