Lammenyrer med potetmos og ripsgelé

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lammenyrer har en fin, mild smak og god konsistens. Med utvanning tar det litt tid å tilberede dem, men den som venter på noe godt…

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 600 g lammenyre
  • 4 stk sjalottløk
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 3 båter hvitløk
  • 2 stilk hakket frisk timian
  • 1 dl hvitvin
  • ca. 4 ts ripsgelé

Potetmos:

  • 10 stk potet
  • 2 dl melk
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 14 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

  1. Rens lammenyrene for hinner og del dem i to på langs. Klipp eller skjær vekk fett og hinner inne i nyrene. Legg dem i melk i kjøleskapet i 1-3 timer (eller over natten).
  2. Skrell poteter til potetmos. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet. Mos potetene og rør inn smør. Spe med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og muskat.
  3. Skyll og tørk nyrene godt med kjøkkenpapir.
  4. Del sjalottløk i to. Varm en stekepanne med smør og olje og stek løken til den begynner å bli gyllen. Tilsett hvitløk og nyrer og stek videre til nyrene begynner å få farge, ca. 3-4 minutter. Rist på pannen og øs nyrene med det varme smøret under steketiden. Krydre med litt salt og pepper og tilsett finhakket timian mot slutten av steketiden.
  5. Løft nyrene over på en tallerken. Hold dem varme.
  6. Sett stekepannen tilbake på platen og hell i hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett gelé og rør den inn i sausen til den smelter. Smak til med litt salt og pepper.

Server nyrene med en god potetmos og ripsgelé eller tyttebærsyltetøy.

Lammenyrer kan man få i lammesesongen om høsten, spør hos din lokale slakter eller i ferskvaredisken. Legg nyrene i kaldt vann i kjøleskapet over natten, eller i melk noen timer for å trekke ut blod og urenheter. Nyrene krymper en del under tilberedning, så det holder å dele dem i to på langs.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.