Brissel med blomkålpuré

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Er du heldig og får tak i brissel, kan du glede deg til noe utenom det vanlige. Den bløte konsistensen og nøtteaktige smaken gjør brissel til en helt spesiell smaksopplevelse. Vi serverer den til forrett sammen med en deilig blomkålpuré.

Ingredienser

  • 600 g kalvebrissel eller lammebrissel
  • 5 dl vann

  • 4 ss hvetemel
  • 14 ts kajennepepper
  • 2 ss smør
  • 1 ss kapers
  • 3 stk ansjosfilet
  • 12 stk sitron
  • 1 bunt frisk salvie

Blomkålpuré:

  • 1 stk blomkål
  • 2 dl matfløte
  • 2 ss smør
  • 1 ss sukker

Slik gjør du

  1. Legg brisselen i kaldt vann i kjøleskapet minst et døgn før den skal serveres. Skift vann flere ganger i løpet av tiden for å få skylt ut så mye urenheter som mulig. Fjern løsthengende hinner og fett.
  2. Kok opp en kjele med lettsaltet vann og legg i brisselen. Kok opp og la det hele trekke i ca 10 minutter. Hell av kokevannet og avkjøl brisselen i iskaldt vann. Plukk vekk alle hinner.
Dette kan gjøres flere dager før brisselen skal serveres. Brisselen kan også legges i press for å få jevn tykkelse, med det er ikke nødvendig. Oppbevar brisselen i kjøleskap i kokevannet i en tett beholder.
  1. Fjern bladene på blomkålen og del den i buketter. Bruk rotfestet også. Legg blomkålen i en kjele og hell på vann så det dekker. Kok blomkålen veldig mør. Hell av kokevannet og la blomkålen dampe seg tørr et par minutter.
  2. Kjør blomkålen med stavmikser eller hurtigmikser til den er en helt glatt og kremet puré. Rør inn smør og fløte og smak til med salt og pepper.
  3. Ta brisselen ut av vannet og tørk den godt. Skjær den i skiver eller del den i mindre biter.
  4. Ha mel på en tallerken. Bland inn kajenne og litt salt og kvernet pepper. Vend brisselen i melblandingen.
  5. Varm en stekepanne og ha i smør. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i brisselen. Stek den ca 2-3 minutter på begge sider.
  6. Løft brisselen over på en tallerken og hold den varm. Tilsett ansjos og kapers i pannen, press over sitronsaft og rør inn hakket salvie. Tilsett mer smør om nødvendig.

Hell smørblandingen over brisselen og server sammen med blomkålpureen.

Brissel er en kjertel som ligger under brystbenet, og betegnes som en delikatesse i Frankrike og andre europeiske land. I Norge er det nesten bare brukt i restaurantbransjen, og er vanskelig å få tak i i vanlig handel. Men om du har en god slakter eller ferskvaredisk i nærheten, så spør om de kan skaffe. Brissel fra kalv er mest kjent, men også brissel fra lam er nydelig. De tilberedes på samme måte.

Brisselen må renses godt før tilberedning, og bør få ligge i kaldt vann over natten før du behandler den videre. Det er lenklest å rense den for alle hinner etter at den har trukket på ca 90 °C i ca 15 minutter og deretter avkjølt i kaldt vann. Den prosessen kan gjøres i god tid før videre tilberedning.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.