Svarthyllbærgelé

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Svarthyllbærgelé kan brukes på samme måte som rognebærgelé, og smaker også nydelig sammen med skarp ost. 

Ingredienser

  • 2 kg svarthyllbær
  • 7 dl vann
  • kg sukker pr. liter saft (gjerne syltesukker med pektin)

Slik gjør du

1 porsjon gir ca. 2 liter svarthyllgelé.

1. Rens bær og fjern de groveste stilkene. Legg bær i en kjele og hell over vann. Kok opp og la det hele koke i 10-15 minutter, til saften har dampet ut av bærene. Sil saften gjennom et rent fuktet kjøkkenhåndkle over en sil eller dørslag, opp i en ren gryte. La gjerne stå og dryppe av noen timer. Ikke press bærene, da blir gelèen uklar.

2. Mål opp saftmengden og hell den tilbake i gryta. Tilsett litt vann om nødvendig for å gjøre beregningen av sukkeret enklere.

3. Kok opp råsaften og la den koke kraftig i 3-5 minutter. Tilsett deretter sukker litt etter litt slik at sukkeret blir oppløst. Fjern eventuelt skum og urenheter som danner seg på toppen.

4. Senk varmen og la geleen koke videre uten omrøring i 10-15 minutter, eller til den begynner å tykne. Gjør en geléprøve. Om geleen virker for tynn, så kok videre noen minutter til før du gjentar prosessen.

Geléprøve: Hell litt av den varme gelèen på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom gelèen. Om den stivner er den ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke geleen stiv kan du tilsette pektin. Følg da oppskriften på pakken.

5. Hell geleen på rene, varme, tørre glass og skru på lokk med en gang. La stå i romtemperatur over natten. Oppbevar glassene mørkt og kaldt.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.