Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Østers med rødløksvinaigrette

Ingredienser

 • 12 stk. ferske østers
 • 1 stk. finhakket rødløk
 • 0,5 dl rødvinseddik
 • 2 ss olivenolje
Del

Østers med rødløksvinaigrette

(0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Friske østers er en eksklusiv delikatesse som man gjerne betaler godt for. Men har du mulighet, så plukk dine egne langs kysten. Da gjør du også en innsats for miljøet ved å være med å bekjempe stillehavsøstersen.  

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

 • 12 stk. ferske østers
 • 1 stk. finhakket rødløk
 • 0,5 dl rødvinseddik
 • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

 1. Skrell rødløken og kutt den i små biter, legg i en bolle og hell rødvinseddik og olivenolje over. Rød godt sammen og la det stå i noen minutter.
 2. Åpne østers og legg dem på et fat med grovt salt så de ikke velter. Pass på at innmaten er helt løs, og plukk ut løse deler av skallet.
 3. Ha litt av rødløksvinaigretten over østersen og server. 
Den norske flatøstersen er en eksklusiv delikatesse som vokser langs kysten vår. Den er populær å sanke for hobbydykkere, men i ferd med å bli en sjeldenhet. De siste årene har stillehavsøstersen invadert store deler av norskekysten og er i ferd med å utkonkurrere både østers og blåskjell. De vokser helt oppe i strandkanten, og kan gjøre det vanskelig å bade fordi de er vonde å tråkke på. Men de smaker godt! Myndighetene oppfordrer oss til å sanke og spise så mye østers vi kan. If you can’t beat them, eat them! Her http://www.miljostatus.no/stillehavsosters kan du lese mer om stillehavsøstersen.

Slik åpner du østers:

Du trenger:

Østerskniv

Kjøkkenhåndkle eller en klut

 1. Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).
 2. Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer igjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av.
 3. Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.
 4. Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie. 
Om du vil åpne østers trygt og effektivt er en østerskniv en god investering. Vanlige kniver kan lett knekke i møtet med en østers, og glipper kniven kan du skjære deg alvorlig. Østerskniv får du i utstyrsbutikker for kjøkken og i enkelte fiskebutikker.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.4723, server:MP-PRD-WEB11 31.03.2023 15:32:47