Gratinert østers

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Friske østers er en eksklusiv delikatesse som man gjerne betaler godt for. Men har du mulighet, så plukk dine egne langs kysten. Da gjør du også en innsats for miljøet ved å være med å bekjempe stillehavsøstersen.  

Ingredienser

  • 12 stk ferske østers
  • 100 g smør
  • 100 g loff
  • 4 ss finhakket frisk gressløk

Slik gjør du

  1. Temperer smøret en stund før det skal brukes og forvarm ovnen til 250°C.
  2. Åpne østers og hell vekk vannet som er i dem. Pass på at innmaten er helt løs, og plukk ut løse deler av skalle. Legg skjellene så i en ildfastform.
  3. Tilsett smøret finkuttet loff og gressløk i.
  4. Klem ut små kaker av gratineringsmassen og legg dem som ett lokk over østersen. Gratiner til dem har fått en gyllen farge på toppen.   
Den norske flatøstersen er en eksklusiv delikatesse som vokser langs kysten vår. Den er populær å sanke for hobbydykkere, men i ferd med å bli en sjeldenhet. De siste årene har stillehavsøstersen invadert store deler av norskekysten og er i ferd med å utkonkurrere både østers og blåskjell. De vokser helt oppe i strandkanten, og kan gjøre det vanskelig å bade fordi de er vonde å tråkke på. Men de smaker godt! Myndighetene oppfordrer oss til å sanke og spise så mye østers vi kan. If you can’t beat them, eat them! Her kan du finne informasjon om stillehavsøstersen: http://www.miljostatus.no/stillehavsosters

Lik åpner du østers:

Du trenger:

Østerskniv

Kjøkkenhåndkle eller en klut

 

  1. Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).
  2. Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer igjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av.
  3. Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.
  4. Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie. 
    Om du vil åpne østers trygt og effektivt er en østerskniv en god investering. Vanlige kniver kan lett knekke i møtet med en østers, og glipper kniven kan du skjære deg alvorlig. Østerskniv får du i utstyrsbutikker for kjøkken og i enkelte fiskebutikker.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.