Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gratinerte østers

Gratinert østers

Ingredienser

porsjoner
  • 12 stk. ferske østers
  • 100 g smør
  • 100 g loff
  • 4 ss finhakket frisk gressløk
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Friske østers er en eksklusiv delikatesse som man gjerne betaler godt for. Server gratinerte østers som en forrett, eller sammen med tilbehør som brød og salat for en fullverdig middag. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 12 stk. ferske østers
  • 100 g smør
  • 100 g loff
  • 4 ss finhakket frisk gressløk

Slik gjør du

Du trenger:

Østerskniv

Kjøkkenhåndkle eller en klut

 

Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).

Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer igjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av.

Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.

Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie. 

Om du vil åpne østers trygt og effektivt er en østerskniv en god investering. Vanlige kniver kan lett knekke i møtet med en østers, og glipper kniven kan du skjære deg alvorlig. Østerskniv får du i utstyrsbutikker for kjøkken og i enkelte fiskebutikker.

trinn du kan merke av
Den norske flatøstersen er en eksklusiv delikatesse som vokser langs kysten vår. Den er populær å sanke for hobbydykkere, men i ferd med å bli en sjeldenhet. De siste årene har stillehavsøstersen invadert store deler av norskekysten og er i ferd med å utkonkurrere både østers og blåskjell. De vokser helt oppe i strandkanten, og kan gjøre det vanskelig å bade fordi de er vonde å tråkke på.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.10482, server:MP-PRD-WEB13 27.07.2024 04:07:16