Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gratinerte østers

Ingredienser

 • 12 stk. ferske østers
 • 100 g smør
 • 100 g loff
 • 4 ss finhakket frisk gressløk
Del

Gratinert østers

(2)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Friske østers er en eksklusiv delikatesse som man gjerne betaler godt for. Men har du mulighet, så plukk dine egne langs kysten. Da gjør du også en innsats for miljøet ved å være med å bekjempe stillehavsøstersen.  

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

 • 12 stk. ferske østers
 • 100 g smør
 • 100 g loff
 • 4 ss finhakket frisk gressløk

Slik gjør du

 1. Temperer smøret en stund før det skal brukes og forvarm ovnen til 250°C.
 2. Åpne østers og hell vekk vannet som er i dem. Pass på at innmaten er helt løs, og plukk ut løse deler av skallet. Legg skjellene så i en ildfastform.
 3. Tilsett smør, finkuttet loff og gressløk.
 4. Klem ut små kaker av gratineringsmassen og legg dem som ett lokk over østersen. Gratiner til dem har fått en gyllen farge på toppen.   
Den norske flatøstersen er en eksklusiv delikatesse som vokser langs kysten vår. Den er populær å sanke for hobbydykkere, men i ferd med å bli en sjeldenhet. De siste årene har stillehavsøstersen invadert store deler av norskekysten og er i ferd med å utkonkurrere både østers og blåskjell. De vokser helt oppe i strandkanten, og kan gjøre det vanskelig å bade fordi de er vonde å tråkke på. Men de smaker godt! Myndighetene oppfordrer oss til å sanke og spise så mye østers vi kan. If you can’t beat them, eat them! Her kan du finne informasjon om stillehavsøstersen: http://www.miljostatus.no/stillehavsosters

Slik åpner du østers:

Du trenger:

Østerskniv

Kjøkkenhåndkle eller en klut

 

 1. Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).
 2. Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer igjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av.
 3. Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.
 4. Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie. 
  Om du vil åpne østers trygt og effektivt er en østerskniv en god investering. Vanlige kniver kan lett knekke i møtet med en østers, og glipper kniven kan du skjære deg alvorlig. Østerskniv får du i utstyrsbutikker for kjøkken og i enkelte fiskebutikker.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB15 25.03.2023 08:20:02