Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammekraft

Lammekraft

Ingredienser

1  porsjoner

Oppskrift til ca. 2,5l kraft:

  • 2,5 kg kraftbein (lam)
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. løk
  • 200 g sellerirot
  • 0,5 stk. purre
  • 3 l vann
  • 1 ts hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 bunt friske urter (timian, laurbærblad og selleristang i purreblad, bundet med hyssing)
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En god hjemmelaget lammekraft er alfa-omega når du skal lage en god saus, suppe eller gryte med lammekjøtt. Det er enkelt å få til, men krever noen timers koketid. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

Oppskrift til ca. 2,5l kraft:

  • 2,5 kg kraftbein (lam)
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. løk
  • 200 g sellerirot
  • 0,5 stk. purre
  • 3 l vann
  • 1 ts hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 bunt friske urter (timian, laurbærblad og selleristang i purreblad, bundet med hyssing)

Slik gjør du

  1. Ha kraftbein i en ildfast form og sett formen i en stekeovn på 250 °C. Stek i ca. 10 minutter eller til beina er godt brunet.
  2. Ha de brunede lammebein i en kjele. Vask og skjær grønnsakene i grove biter og dem i kjelen sammen med hel sort pepper og bouquet garni (de sammenknytte urtene).
  3. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
  4. Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 4-5 timer.
  5. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag under bollen.
    For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
  6. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
    Under koking smelter mesteparten av fettet i kjøttet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 15.06.2024 22:33:53