Helstekt aprikosfylt kalkun med appelsinsaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkun hører med til nyttårsaften! Denne kalkunen er fylt med fruktblanding, serveres med frisk appelsinsaus - og er pyntet til fest!

Ingredienser

10
Porsjoner
  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg
  • 3 ss smeltet smør til pensling
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 dl vann

Fyll:

  • 15 stk grovhakket aprikos
  • 2 stk appelsin i biter
  • 2 stk eple i båter
  • 4 stilk frisk estragon

Appelsinsaus:

  • ca. 5 dl silt sjy/kraft
  • 3 stk sjalottløk
  • 1 ts finhakket rød chili
  • 2 ss smør
  • saften av 3 stk appelsin
  • 1 beger crème fraîche orginal, 35 %
  • 2 ts revet appelsinskall
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Pynt:

  • 5 stk frisk fiken delt i to
  • 1 stk granateple i biter
  • 100 g grovhakket pistasjnøtter
  • 50 g grovhakket valnøttkjerner
  • 4 stilk frisk salvie eller estragon
  • 1 stk appelsin i biter
  • 10 stk aprikos

Annet tilbehør:

  • 20 stk potet
  • 600 g aspargesbønner

Slik gjør du

1. Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar fra 2 - 3 døgn å tine en kalkun. Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus.

2. Bind kalkunen opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

3. Fyll kalkunen med aprikos, appelsin, eple og estragon. Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha ca. 3 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 °C i 1/2 time pr. kilo. En kalkun på 5 kilo trenger dermed 2,5 timers steketid. Øs kraften som har danner seg i langpannen over kalkunen under steking. For å sjekke om kalkunen er gjennomstekt, stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar væske ut er den ferdig. La kalkunen hvile i 20 minutter før den skjæres opp.

4. Sett potet over til koking.

5. Sil stekesjyen fra langpannen. Finhakk løk og chili og stek det i smør til det blir blankt. Ha i sjy/kraft og appelsinjuice og la det koke inn til halv mengde. Tilsett crème fraîche og la det koke noen minutter til sausen tykner. Er den for tynn, kan du tilsette litt maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med revet appelsinskall, salt og kvernet pepper.

6. Skjær av endene på aspargesbønnene og kok i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøles i kaldt vann.

7. Pynt kalkunen med frukt, nøtter og salvie. Server kalkun med kokte poteter, appelsinsaus, aspargesbønner og aprikosfyll.

Kok gjerne kraft på innmatposen

Slik koker du kraft på innmaten: 

1. Skyll innmaten i kaldt vann og ha den i en kjele. Hell på vann så det akkurat dekker og kok opp. Fjern skummet med en skje.

2. Tilsett biter av grønnsaker (som selleri, gulrot, purre) og noen persillekvister, hel hvit pepper, laurbærblad og ½ teskje salt. Tilsett eventuelt mer vann. La kraften trekke 1-2 timer sil kraften og bruk den i sausen.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.