Gresskar med vegetarfyll

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Flaskegresskar fylt med ris- og grønnsaksfyll blir som en vegetarstek, og er kanskje julens lekreste rett. Dette er  utvilsomt en festrett for alle som velger vegetar.

Ingredienser

  • 1 stk flaskegresskar
  • 1 ss olivenolje

Ris- og grønnsaksfyll:

  • 2 stk gulrot
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 212 dl fullkornris
  • 12 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 112 dl pecannøtter eller valnøtter
  • 112 dl tørkede tranebær
  • 12 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper
  • 12 ts tørket timian

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  2. Del et flaskegresskar i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.
  3. Sett brettet i stekeovnen og bak gresskaret i ca. 1 time til det er mørt, men fortsatt holder fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig nok til å håndteres. 
    Baketiden er avhengig av størrelsen på gresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
  4. Finhakk gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.
  5. Varm olivenolje i en sauteringspanne eller vid kjele og fres grønnsakene til myke og blanke og begynner å få farge. Tilsett ris og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la risen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.
  6. Bruk en skje til å grave ut gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet. Hakk gresskarkjøttet.
  7. Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med risfyllet. Smak til med salt og kvernet pepper.
  8. Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av risblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen. Få gjerne hjelp av et par ekstra hender. 
    Gresskaret kan forberedes i god tid fram til dette punktet. Pakk det stramt inn i folie og legg det i kjøleskap i opptil 3 dager før det skal serveres.
  9. Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.
  10. Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver. Skivene har lett for å falle fra hverandre, så det kan være lurt å bruke en kakespade når de skal flyttes over på en tallerken.

Server gjerne en frisk salat og din favorittsaus til gresskaret.

Fyllet i gresskaret kan varieres på mange måter ved endre urter, nøtter og grønnsaker. Pass på at fyllet ikke inneholder for mye fuktighet. Da vil det bli vanskelig å holde på fasongen.
Du kan også få et fyll med fastere konsistens ved å blande et egg eller to inn i rismassen.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.