Vegetarpai med spinat og gresskar

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Denne imponerende paien med spinat og gresskar er stappfull av gode smaker, og er et fantastisk blikkfang på bordet. Festmat for vegetarianere!

Ingredienser

Paideig:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør
  • 1 dl iskaldt vann
  • 1 ts salt
  • 50 g vellagret ost , f.eks. parmesan
  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Paifyll:

  • 2 kg hokkaidogresskar eller annet gresskar
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 1 ts chiliflakes
  • 1 ts tørket timian
  • 2 stk rødløk
  • 4 båter hvitløk
  • 800 g frisk spinat
  • 250 g ricotta eller cottage cheese
  • 50 g pinjekjerner
  • 250 g fetaost eller chevre
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Smuldre smør og mel til det er klumpfritt. Tilsett kaldt vann og kna raskt sammen til en jevn deig. Dekk til deigen og la den stå kaldt i ca. 30 minutter.
  2. Skrell gresskaret og del det i to. Fjern gresskarkjernene.
  3. Skjær gresskarkjøttet i skiver og spre det utover et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olivenolje, og krydre med spisskummen, chili, timian, salt og pepper. Sett brettet midt i ovnen på 200 °C og stek i 40 minutter, til gresskaret er helt mørt og begynner å få fin, gyllen farge.
  4. Skjær løk i tynne båter. Behold skallet på hvitløkbåtene. Legg løk og hvitløk i en liten ildfast form og drypp over litt olivenolje. Sett formen i ovnen sammen med gresskaret de siste 20 minuttene.
  5. Ta ut gresskar og løk fra ovnen. Klem hvitløkbåtene ut i formen og bland med løken. Avkjøl.
  6. Skyll spinaten godt og fjern de tykkeste stilkene. Kok opp en kjele med vann og legg i spinaten akkurat lenge nok til at den faller sammen. Ta opp spinaten med en hullsleiv og avkjøl i iskaldt vann.
  7. Ta opp spinaten og klem ut så mye vann som mulig. Hakk spinaten grovt, og ha den i en bolle. Bland inn ricotta og krydre med salt og pepper.
  8. Legg bakepapir i bunnen av en stor springform. Smør den godt med litt olivenolje.
  9. Dryss litt hvetemel på arbeidsbenken og kjevle ut 2/3 av deigen til en stor leiv. Fôr formen med deig helt opp til kanten og klem den ut, slik at den er like tykk rundt det hele.
  10. Legg halvparten av spinatblandingen i bunnen av formen. Fordel halvparten av gresskarbitene i et jevnt lag oppå. Dryss over halvparten av pinjekjernene, og halvparten av fetaosten. Fortsett med resten av fyllet og avslutt med løk- og hvitløkblanding og vellagret ost. Jevn ut overflaten og komprimer fyllet slik at det holder fasongen når paien skal skjæres i biter.
  11. Kjevle ut resten av deigen. Pensle kanten på paien med egg og legg deigen på toppen. Klem den godt fast og skjær forsiktig vekk restene. Lag et hull midt på paien, slik at dampen kan slippe ut. Pensle overflaten med egg og dekorer gjerne med resten av deigen. Sett paien kaldt i 20 minutter, slik at den setter seg. 
    Paien kan også fryses og stekes ferdig på et senere tidspunkt. Da må du beregne opptil 10 timer for å tine paien før steking.
  12. Sett formen lavt i stekeovnen og stek den i 35-40 minutter, til deigen er vakkert gyllen og fyllet er gjennomvarmt (sjekk ved å stikke en smal kniv inn i midten av paien. Kjenn på kniven om den er varm).
  13. Ta paien ut av ovnen og la den hvile på rist i ca. 10 minutter før servering. Løsne formen forsiktig og flytt paien over på et serveringsfat.

Server gjerne paien med en frisk salat og dressing.

Det er viktig å klemme ut så mye av væsken av spinaten som overhode mulig, ellers blir paien bløt og udelikat. Et godt tips er å bruke et rent kjøkkenhåndkle og vri opp spinaten for å få ut mest mulig væske.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.