Festkylling

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Server helstekt festkylling som er delikat krydret. Nøtte-salsaen ved siden av er ekstraordinært godt, og en fest verdig.

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 1 stk kylling (ca. 1500 g)
  • 12 stk løk
  • 50 g mykt smør
  • 14 ts malt nellik
  • 14 ts malt kanel
  • 14 ts malt ingefær
  • 1 ss finhakket frisk kruspersille
  • finrevet skall av 1 stk appelsin

Portvinssaus:

  • 1 stk finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 dl portvin (evt. madeira)
  • 6 dl stekesjy (evt. buljong)
  • 4 ss smør

salt og kvernet pepper

Potet- og sellerikrem:

  • 400 g potet
  • 400 g sellerirot
  • 50 g smør
  • 3 dl kremfløte (evt. crème fraîche)
  • ca. 14 ts revet muskatnøtt
  • 1 ss sitronsaft

Nøtte-salsa:

  • 100 g pecannøtter
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g svisker
  • 100 g tørket aprikos
  • 100 g tørkede dadler (evt. de fruktene du selv ønsker)
  • 150 g smør
  • 3 ss soyasaus

Slik gjør du

1. Bland smør, krydder, persille og appelsinskall. Bruk fingrene og løsne forsiktig på brystskinnet. Fordel ca. 2/3 av smørblandingen under skinnet, og trekk skinnet godt på plass igjen. Stikk noen hull i lårene og klem inn litt smør i hullene også.

2. Legg kyllingen i en ildfast form og bind sammen beina. Gni hele fuglen godt inn med salt og pepper, og plasser den nederst i ovnen. Stek kyllingen på 180 °C i ca. 1 time og 15 minutter, eller til kraften er klar når du stikker i kjøttet med en skarp kniv. Bruker du steketermometer, så stikk det inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet og stek kyllingen til termometeret viser 68 ˚C. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile mens du lager sausen.

3. Surr løk i smør til den er myk og blank uten at den tar farge. Hell på vin og kok til det er igjen en knapp spiseskje væske. Hell sjyen i kjelen og kok inn til det halve. Tilsett smør i små porsjoner under kraftig pisking (bruk gjerne stavmikser). Smak til med salt og pepper.

4. Skrell poteter og selleri og del dem i biter. Kok dem helt møre i vann. Hell av kokevannet og la dem stå og dampe seg tørre. Tilsett smør og halvparten av fløten. Bruk hurtigmikser eller stavmikser til å kjøre blandingen til helt fin mos. Tilsett mer fløte etter hvert, og smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

5. Finhakk nøtter og frukter. Ha alt i en kjele med smør. La det stå og surre i ca.10 minutter og smak til med soyasaus til slutt.

Legg kyllingen på et serveringsfat og pynt med halve epler fylt med nøtte-salsa, pærebåter glasert med honning og hele nøtter. Server med potet- og sellerikrem, nøtte-salsa og konsentrert portvinssaus

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.