Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Festkylling

Festkylling

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. kylling (ca. 1500 g)
  • 0,5 stk. løk
  • 50 g mykt smør
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,25 ts malt kanel
  • 0,25 ts malt ingefær
  • 1 ss finhakket frisk kruspersille
  • finrevet skall av 1 stk. appelsin

Nøttesalsa:

  • 50 g pecannøtter
  • 50 g pistasjnøtter
  • 50 g pinjekjerner
  • 50 g svisker
  • 50 g tørket aprikos
  • 50 g tørkede dadler (evt. de fruktene du selv ønsker)
  • 75 g smør
  • 2 ss soyasaus

Portvinssaus:

  • 1 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 dl portvin (evt. madeira)
  • 6 dl stekesjy (evt. buljong)
  • 4 ss smør

Potet- og sellerikrem:

  • 400 g potet
  • 400 g sellerirot
  • 50 g smør
  • 3 dl kremfløte (evt. crème fraîche)
  • ca. 0,25 ts revet muskatnøtt

Til servering

  • 3 stk. eple
  • 2 stk. pære
  • 1 ss smør
  • 2 ss honning
  • 2 kvister frisk timian eller andre friske urter
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Server helstekt kylling til fest! Denne kyllingen er eksotisk krydret og har spennende tilbehør. Midt i blinken til det lille nyttårsselskapet.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. kylling (ca. 1500 g)
  • 0,5 stk. løk
  • 50 g mykt smør
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,25 ts malt kanel
  • 0,25 ts malt ingefær
  • 1 ss finhakket frisk kruspersille
  • finrevet skall av 1 stk. appelsin

Nøttesalsa:

  • 50 g pecannøtter
  • 50 g pistasjnøtter
  • 50 g pinjekjerner
  • 50 g svisker
  • 50 g tørket aprikos
  • 50 g tørkede dadler (evt. de fruktene du selv ønsker)
  • 75 g smør
  • 2 ss soyasaus

Portvinssaus:

  • 1 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 dl portvin (evt. madeira)
  • 6 dl stekesjy (evt. buljong)
  • 4 ss smør

Potet- og sellerikrem:

  • 400 g potet
  • 400 g sellerirot
  • 50 g smør
  • 3 dl kremfløte (evt. crème fraîche)
  • ca. 0,25 ts revet muskatnøtt

Til servering

  • 3 stk. eple
  • 2 stk. pære
  • 1 ss smør
  • 2 ss honning
  • 2 kvister frisk timian eller andre friske urter

Slik gjør du

  1. Bland finhakket løk, smør, krydder, persille og appelsinskall. Bruk fingrene og løsne forsiktig brystskinnet på kyllingen. Fordel ca. 2/3 av smørblandingen under skinnet, og trekk skinnet godt på plass igjen. Stikk noen hull i lårene og klem inn litt smør i hullene også.
  2. Legg kyllingen i en ildfast form og bind sammen beina. Gni hele fuglen godt inn med salt og pepper, og plasser den nederst i ovnen. Stek kyllingen på 180 °C i ca. 1 time og 15 minutter, eller til kraften er klar når du stikker i kjøttet med en skarp kniv. Bruker du steketermometer, så stikk det inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet og stek kyllingen til termometeret viser 68 ˚C. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile mens du lager sausen.
  3. Finhakk nøtter og frukter til nøttesalsa. Ha alt i en kjele med smør. La det stå og surre i ca. 10 minutter. Smak til med soyasaus til slutt.
  4. Surr finhakket sjalottløk i smør til den er myk og blank uten at den tar farge. Hell på vin og kok til det er igjen en knapp spiseskje væske. Hell sjyen i kjelen og kok inn til det halve. Tilsett smør i små porsjoner under kraftig pisking (bruk gjerne stavmikser). Smak til med salt og pepper.
  5. Skrell poteter og selleri og del dem i biter. Kok dem helt møre i vann. Hell av kokevannet og la dem stå og dampe seg tørre. Tilsett smør og halvparten av fløten. Bruk hurtigmikser eller stavmikser til å kjøre blandingen til helt fin mos. Tilsett mer fløte etter hvert, og smak til med muskat, salt og kvernet pepper.
  6. Del epler i to og fjern kjernehuset. Fyll dem med nøttesalsa. 
  7. Skjær pære i båter og stek gylne i smør og honning. 

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!

Legg kyllingen på et stort fat og legg epler og pærer rundt. Dryss over litt hele pecannøtter og pynt med friske urter. Server med potet- og sellerikremen, resten av nøtte-salsaen og konsentrert portvinssaus.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 20.04.2024 08:05:12