Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kalkun med appelsinsaus - alternativ 1

Ingredienser

8  porsjoner

Helstekt kalkun:

Appelsinsaus med krydder:

  • 5 stk. appelsin
  • 12 dl kalkunkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 0,75 stk. rød chili
  • 1 stk. hel kanel
  • 5 stk. stjerneanis
  • 4 ss maisenna
  • 0,75 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper

Lune endiver:

  • 8 stk. endivesalat
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss hakkede valnøttkjerner
  • 4 ss tranebær
  • 2 ss honning
Del

Helstekt kalkun med appelsinsaus

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt kalkun er en fantastisk anledning til å samle sine venner og familie rundt. En stor fugl er nok til å mette mange sultne gjester. En tradisjonsrik rett med godt tilbehør er vel noe alle vil ha? 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner

Helstekt kalkun:

Appelsinsaus med krydder:

  • 5 stk. appelsin
  • 12 dl kalkunkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 0,75 stk. rød chili
  • 1 stk. hel kanel
  • 5 stk. stjerneanis
  • 4 ss maisenna
  • 0,75 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper

Lune endiver:

  • 8 stk. endivesalat
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss hakkede valnøttkjerner
  • 4 ss tranebær
  • 2 ss honning

Slik gjør du

Tin kalkun i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2-3 døgn.
  1. Ta ut innmatposen av kalkunen. Av innmatposen kan du lage kraft som blir god basis for saus. Kraften kan også fryses.
  2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  4. Hell på varmt vann og sett kalkunen inn i stekeovn på 180 °C. Beregn ca. 30 minutter steketid pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen hvert 30 minutt. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  5. Skjær av det ytterste gule, skallet på appelsinen og spar det. Klem ut appelsinsaften i en kjele, tilsett kalkunkraft, fløte, chili og krydder. La det småkoke i 20 minutter. Rør ut maisenna i litt kaldt vann. Hell væsken i en tynn stråle i sausen under omrøring til sausen er passe tykk.
  6. Ha appelsinskallet i sausen og la det trekke i ca. 10 minutter, til du har en god sitrussmak. Ligger appelsinskallet for lenge i sausen kan smaken bli bitter. Sil sausen og smak til med salt og pepper.
  7. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.
  8. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den lett inn i aluminiumfolie. Se til at dampen kommer ut slik at skinnet holder seg sprøtt og godt.
  9. Del endivene i fire og skyll dem godt. Stek endivene raskt i en panne med olivenolje til de detter litt sammen. Grovhakk nøtter og tranebær, og ha over endivene sammen med honningen på slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.

Server den helstekte kalkunen sammen med appelsinsaus og lune endiver.

Slik koker du kraft på innmaten: 

1. Skyll innmaten i kaldt vann og ha den i en kjele. Hell på vann så det akkurat dekker og kok opp. Fjern skummet med en skje.

2. Tilsett biter av grønnsaker (som selleri, gulrot, purre) og noen persillekvister, hel hvit pepper, laurbærblad og ½ teskje salt. Tilsett eventuelt mer vann. La kraften trekke 1-2 timer sil kraften og bruk den i sausen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB15 23.03.2023 14:58:22