Helstekt kalkun med appelsinsaus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkun er en fantastisk anledning til å samle sine venner og familie rundt. En stor fugl er nok til å mette mange sultne gjester. En tradisjonsrik rett med godt tilbehør er vel noe alle vil ha? 

Ingredienser

8
Porsjoner

Helstekt kalkun:

  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg
  • 50 g smør
  • 2 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper
  • 3 dl vann

Appelsinsaus med krydder:

  • 5 stk appelsin
  • 12 dl kalkunkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 34 stk rød chili
  • 1 stk hel kanel
  • 5 stk stjerneanis
  • 4 ss maisenna
  • 34 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper

Lune endiver:

  • 8 stk endivesalat
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss hakkede valnøttkjerner
  • 4 ss tranebær
  • 2 ss honning

Slik gjør du

Tin kalkun i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2-3 døgn.
  1. Ta ut innmatposen av kalkunen. Av innmatposen kan du lage kraft som blir god basis for saus. Kraften kan også fryses.
  2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  4. Hell på varmt vann og sett kalkunen inn i stekeovn på 180 °C. Beregn ca. 30 minutter steketid pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen hvert 30 minutt. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  5. Skjær av det ytterste gule, skallet på appelsinen og spar det. Klem ut appelsinsaften i en kjele, tilsett kalkunkraft, fløte, chili og krydder. La det småkoke i 20 minutter. Rør ut maisenna i litt kaldt vann. Hell væsken i en tynn stråle i sausen under omrøring til sausen er passe tykk.
  6. Ha appelsinskallet i sausen og la det trekke i ca. 10 minutter, til du har en god sitrussmak. Ligger appelsinskallet for lenge i sausen kan smaken bli bitter. Sil sausen og smak til med salt og pepper.
  7. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.
  8. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den lett inn i aluminiumfolie. Se til at dampen kommer ut slik at skinnet holder seg sprøtt og godt.
  9. Del endivene i fire og skyll dem godt. Stek endivene raskt i en panne med olivenolje til de detter litt sammen. Grovhakk nøtter og tranebær, og ha over endivene sammen med honningen på slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.

Server den helstekte kalkunen sammen med appelsinsaus og lune endiver.

Slik koker du kraft på innmaten: 

1. Skyll innmaten i kaldt vann og ha den i en kjele. Hell på vann så det akkurat dekker og kok opp. Fjern skummet med en skje.

2. Tilsett biter av grønnsaker (som selleri, gulrot, purre) og noen persillekvister, hel hvit pepper, laurbærblad og ½ teskje salt. Tilsett eventuelt mer vann. La kraften trekke 1-2 timer sil kraften og bruk den i sausen.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.