Libanesisk lam og ris

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Lammekjøttdeig har en deilig mild lammesmak, og egner seg godt i denne barnevennlige middagsretten. 

Ingredienser

  • 2 ss olje
  • 400 g kjøttdeig av lam
  • 1 stk løk
  • 1 båt hvitløk
  • 2,5 dl langkornet middagsris
  • 0,5 l hønsebuljong (utblandet) eller lammebuljong
  • 30 g pistasjnøtter
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • 1 ss hakket frisk persille
  • 2 dl gresk yoghurt

Banket agurksalat:

  • 1 stk agurk
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • saften av 0,5 stk sitron
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Varm en dyp stekepanne med olje og stek kjøttdeig raskt til den skifter farge. Krydre med salt og pepper.
  2. Finhakk løk og hvitløk og ha det i pannen sammen med kjøttet. Fres videre til løken er myk og blank.
  3. Tilsett ris og fres i et minutt.
  4. Hell i buljong og kok opp. Rør om av og til. Senk varmen, sett på lokk og la alt småkoke til risen er gjennomkokt og all væske er absorbert, ca. 20 minutter. Trekk pannen av varmen og la retten hvile i 5 minutter.
  5. Vend til slutt inn grovhakkede pistasjnøtter, mynte og bladpersille. 
  6. Vask agurken og fjern eventuelt noe av skallet. Legg agurken på en skjærfjøl og bruk et kjevle eller en stor tresleiv til å slå den i biter (stopp før den har blitt helt most). Ha bitene i en skål og bland inn resten av ingrediensene. 

Server med en stor skje gresk yoghurt!

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag. 

Ris og kjøtt som koker sammen kan varieres på mange ulike måter. Tilsett frosne erter, hakket paprika eller tomat, spinat eller andre typer nøtter og varier med andre krydder for å lage din helt egen favorittvariant.
 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.