skip navigation
matprat logo
Koking av egg_1

Slik koker du egg

Kokt egg er en frokostfavoritt for mange. Lær hvordan du koker det perfekte egg!

Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg.

  • For det første sprekker de ikke så lett under koking.
  • For det andre er det enklere å skrelle dem etter at de er kokt.

Egg til frokost? Ta gjerne ut noen egg fra kjøleskapet kvelden før, og legg i en kurv eller bolle, slik at de ikke er kalde når de skal kokes. Da sprekker ikke eggene så lett. Egg tåler godt noen dager på kjøkkenbenken. Da har du tempererte egg klare til koking.

Hvis du først har kalde egg kan det være lurt å stikke et lite hull såvidt i den butte enden på egget, hvor det sitter en liten luftblære under eggeskallet. Det er når luften ikke kommer raskt nok ut av egget at eggeskallet sprekker. Et lite hull i skallet sender luften raskere ut, og sørger for at egget holder seg helt og fint under koking.

Ta tiden fra vannet koker

  • Kalde egg kokes opp fra kaldt vann. 
  • Tempererte egg legges i kokende vann. 


Koketid
  • Bløtkokt egg: 3-6 minutter
  • "Smilende" egg: 6-8 minutter
  • Hardkokt egg: 8-10 minutter

Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketiden.

Unngå mørk ring rundt eggeplommen

Har du opplevd å få en grønn ring rundt eggeplommen på hardkokt egg? Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig, men kan skyldes to ting:

  1. Egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt
  2. Egget er kokt for lenge. 

I begge tilfeller har temperaturen inne i egget vært for høy over for lang tid. For å unngå dette er det viktig at kokte egg avkjøles i kaldt vann om de ikke skal spises med det samme.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.53, server:MP-PRD-WEB09 15.12.2017 20:50:23