Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Smash burger

Hvordan steke hamburger

Det er få ting som slår en saftig og smakfull burger! Vi deler våre beste tips til hvordan du lager den beste burgeren selv og hvordan du steker en saftig hamburger. Og hvordan er det egentlig, kan burgeren være rosa eller ikke?

Valg av råvarer  

Den originale hamburgeren lages av kvernet storfekjøtt, og hemmeligheten bak en saftig og smakfull burger er fett og struktur. Ferdig kvernet kjøttdeig er et supert og enkelt alternativ i butikken, men spar gjerne karbonadedeigen til en annen dag, da den blir i magreste laget hvis du vil ha en supersaftig og digg hamburger.

Lyst til å ta det opp et nivå, og starte helt fra bunnen av? Da kan du kverne kjøttet selv, eller få det kvernet i kjøttdisken. Et godt marmorert stykke høyrygg er et perfekt utgangspunkt for en gourmetburger. Kjøttet sitter helt foran på ryggen til storfe og er både saftig og smakfullt. 

Kjøttdeig

Fire steg til perfekt hjemmelaget burger  

Å forme og steke den perfekte burgeren er enkelt hvis du følger disse fire stegene. Grunnoppskriften med mengdeberegninger finner du her.  

 1. Ha kjøttdeig, salt og pepper i en bolle og rør deigen sammen. Ikke rør for lenge, deigen skal ikke bli seig. For en personlig touch kan du gjerne smaksette burgeren med urter, hvitløk, ost eller krydder. 
 2. Form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere. Du kan også bruke en burgerpresse for ekstra rund og jevn fasong.
 3. Klem dem litt flate på midten. Da blir de lettere å steke, samtidig som du unngår tørre kanter.  
 4. Stek burgerne i en nøytral olje som tåler høy varme. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden. Burgeren er gjennomstekt når det pipler ut klar kjøttsaft,.

Husk å ha god kjøkkenhygiene og vask hendene etter håndtering av burgerkjøttet, enten du bruker fersk kjøttdeig, ferske ferdigpressede burgere eller frosne burgere.  

Må burgeren gjennomstekes? 

Det korte svaret er ja. Mattilsynet anbefaler at hamburgere av kjøttdeig skal gjennomstekes. Bakterier finnes kun på overflaten av hele kjøttstykker, og de dør ved tilstrekkelig varmebehandling. Men, når kjøttstykker kvernes, blir bakteriene på overflaten jevnt fordelt i kjøttdeigen – noe som gir gode vilkår for videre bakterievekst. Derfor skal kjøttdeig, hamburgere og andre produkter av oppmalt kjøtt som tommelfingerregel være gjennomstekte. Varmebehandling til en kjernetemperatur på 70 °C vil være godt nok. En ekstra tykk burger kan gjerne brunes i panna og stekes ferdig i ovn på 125 °C, til kjernetemperaturen viser 70 °C. 

For å sjekke om hamburgeren er gjennomstekt kan du: 

 • Se etter farge på kjøtt og kjøttsaft. Kjøttsaften skal være klar og fargen på kjøttet skal ha skiftet fra rosa til grått. 
 • Eller mål kjernetemperaturen. Bruk et steketermometer for å kontrollere at den har nådd 70 °C i kjernen.

Kan burgeren være medium stekt dersom jeg kverner selv?

Hamburgere laget med kjøtt du har kvernet selv kan serveres med rosa kjerne, dersom den er håndtert korrekt. Her er god hygiene og rett håndtering av råvaren avgjørende: Før kverning bør kjøttstykket brunes på hele overflaten, og kverningen bør skje kort tid førtilberedning.  

Fersk eller frosset? 

Noen ganger er det kjekt å ha frosne burgere klart i fryseren. Tynne frosne burgere kan legges rett i en forvarmet panne, og stekes på høy varme i 5-7 minutter. Tiden vil så klart variere med tykkelsen på burgeren, så du bør uansett sjekke at burgeren er helt gjennomstekt. Snu ofte underveis. Frosne rå hamburgere skal håndteres som rått kjøtt, så husk å vaske hendene etter at du har tatt dem ut.

Hamburger eller cheeseburger?

For mange er burger uten ost utenkelig, og en skikkelig digg cheeseburger lager du enkelt selv. Går du for tradisjonell norsk gulost? Eller en gul cheddar? Er du tøffere og velger blåmuggost eller annen smaksrik ost? Eller legger du deg midt imellom med brie eller camembert? Uansett hvilken type du går for: Det er vanligst å smelte osten på burgeren. Legg osteskivene på mot slutten av steketiden, senk varmen og legg på lokk til osten har smeltet.

Tykk eller tynn?

Craver du en tykk og juicy burger? Test ut vår saftige burger med baconmarmelade: søtt, salt og spicy! Topp burgeren med ost, epleskiver, aïoli og spinat for masse smak og crunch. Perfekt når du har lyst på skikkelig kosemat.

Eller hva med å prøve ut årets diggeste burgertrend: smash burger! Burgerne presses flate, stekes på høy varme og stables i den høyden du vil bite over! Bli med inn i burgerhimmelen, og lag vår versjon av smash burger.

Og du .... Ta gjerne turen innom burger-siden vår, der vi har flere digge burgere på lur og gode tips til deilig hjemmelaget tilbehør til burgerne. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB14 17.06.2024 00:58:57